Diferenta dintre motoarele vechi si cele moderne

In comparatie cu alte tehnologii pe care le folosim in fiecare zi, se pare ca motoarele masinilor nu s-au schimbat atat de mult. Un motor de la un model vechi de masina, are foarte multe in comun cu un motor Deutz modern. In timp ce tehnologia comunicatiilor s-a schimbat drastic, motoarele masinilor folosesc acelasi principiu de baza: combustia aerului si a combustibilului pentru a crea forta de rotatie, si pentru a misca masina.

Desi se folosesc aceleasi principii de baza, motoarele masinilor moderne au evoluat pentru a ajunge la puterea si eficienta de care au nevoie soferii din ziua de azi. Inainte de a discuta despre diferenta dintre motoarele vechi si cele moderne, trebuie sa intelegem cum functioneaza un motor de masina. Practic, combustibilul si aerul sunt aprinse intr-o camera numita cilindru. In cilindru se afla un piston care se misca in sus si in jos datorita exploziei creata de combustibil. Suna destul de simplu, insa, motoarele moderne se bazeaza pe un numar mare de tehnologii care le ajuta sa fie mai eficiente.

De exemplu, tehnologia de injectie directa, care amesteca aerul si combustibilul inainte ca acestea sa intre in cilindru, poate imbunatati eficienta motorului cu 12 procente, deoarece combustibilul arde mai bine.

Turbosuflantele, care utilizeaza aer comprimat din sistemul de evacuare al autovehiculului, comprima aerul care este utilizat in ciclul de combustie. Aerul comprimat conduce la o ardere mai eficienta. Sincronizarea variabila a supapelor si dezactivarea cilindrilor, sunt tehnologii care permit motorului sa utilizeze numai combustibilul de care are nevoie, crescand astfel eficienta motorului.

Avand in vedere ca motoarele moderne au mai multa putere decat predecesoarele lor, ne asteptam ca acestea sa fie mai mari. Insa, chiar daca puterea acestora a crescut, se poate observa faptul ca dimensiunea motoarelor moderne a scazut. Producatorii de masini au invatat ca nu este necesar sa creezi un motor mai mare pentru a obtine puterea de care ai nevoie. Trebuie doar sa faci motorul sa lucreze mai inteligent. O diferenta majora dintre motoarele vechi si cele noi, este ca motoarele moderne nu lucreaza atat de greu, si au tehnologia care le ajuta sa lucreze mai eficient.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.