Atunci cand renovezi o casa sau chiar un spatiu comercial, este foarte posibil sa ai nevoie de slefuirea pardoselii. Ba chair, in ziua de azi, tendintele in materie de design interior sunt pardoseala slefuita si lucioasa (mai ales in magazine). Pentru ca rezultatul lucrarii de slefuire sa fie cel dorit, trebuie sa alegi un disc de slefuit potrivit.
Pentru alegerea corecta, trebuie sa ai in vedere materialul ce urmeaza sa fie prelucrat, dimensiunile, model dorit la final, etc. Caracteristicile unui disc de slefuit difera in functie de dimensiunile abrazive, structura, granulatie, etc.
Pentru a-ti face o idee despre discurile speciale pentru slefuit, am pregatit acest mic ghid.
Ce este un disc de slefuit?
Un astfel de disc este compus dintr-un disc de aluminiu sau otel, cu niste particule atasate pe suprafata exterioara. In functie de structura discului, este definite si densitatea acestuia. Un disc cu o densitate mai mica, taie mai bine, astfel are un effect major asupra finisajului suprafetei.
Agentul de imbinare al discului este elementul care determina tipul de abraziv al discului si are impact asupra vitezei discului, a finisajului si a debitului lichidului de racire.
Granulatia este cea care determina dimensiunea piesei abrasive a discului. Pentru obtinerea unui finisaj fin si precis a suprafetei, este recomandata utilizarea unui disc cu granulatie ultra-fina.
Ce tipuri de discuri de slefuit exista?
- Discuri drepte. Acestea se gasesc in general atasate pe piedestal sau pe masinile de slefuit. Discurile drepte sunt utilizate foarte des pentru lucrarile de slefuire a suprafetelor cilindrice si care nu sunt centrale. Dimensiunea unui disc drept difera in functie de latimea si diametrul acestuia. Datorita faptului ca este utilizat doar la periferie, discul drept formeaza o mica suprafata concava pe piesa.
- Discuri conice. Acest tip de discuri sunt de fapt drepte, dar se ingusteaza spre centrul discului. Avantajul acestuia este faptul ca este mai puternic decat un disc drept, ceea ce permite sarcini laterale avansate. Discurile conice de slefuit sunt utilizate in general pentru dintii uneltelor si pentru slefuirea firului.
- Discuri cilindrice sau inelare. Aceste discuri nu au un suport central pentru montare, ci doar o suprafata lunga si lata. Sunt utilizate doar pentru masinile de frezat orizontale sau verticale. Rezultatul obtinut este o suprafata plana, slefuita cu capatul discului.
- Discuri cu cupa dreapta – au o buna suprafata radiala de slefuire.
- Discuri cu cupa concava. Discurile cu cupa concave sunt folosite in general pentru slefuirea sablonului si obiectelor pentru taiat. Este un disc de slefuit subtire, cu care se poate slefui in crevuri sau un slot.
- Discuri tip farfurioara – utilizate pentru frezarea masinilor de gaurit.
- Discuri diamantate de slefuire. Acestea sunt utilizatea pentru slefuirea suprafetelor mari, din material dure, precum betonul, piatra, etc.