Exista inca ziare scrise de mana in India

Potrivit revistei Wired, singurul ziar scris de mana din lume este in India. Musalman a fost publicat zi de zi incepand cu 1927, scris in limba urdu de caligrafi cunoscuti sub numele de katibs. Potrivit proiectului „Ziare scrise de mana”, singurul inregistrat din India este Musalman, inregistrat pe data de 15 iulie 2011. Insa acest lucru nu este adevarat.

Mai exista un alt ziar scris de mana, care nu este mentionat. Cand cauti despre astfel de ziare pe internet nu gasesti niciun document despre acestea. Singurul lucru pe care il vei gasi este o acoperire a mass-mediei din aceste ziare.

In Ranchi, capitala statului Jharkhand, exista un dalit care in ultimii 25 de ani a publicat saptamanal un ziar scris in limba hindusa.

Gauri Shankar Rajak s-a nascut in 1930 intr-o familie de spalatori. Traieste intr-o casa din lut in Dumka in Jharkhand. Toata viata a castigat bani muncind ca spalator, calcator sau practicand diferite munci. La inceputul anilor `80, cand Rajak avea aproape 50 de ani, unii oficiali guvernamentali l-au umilit cand acesta a incercat sa aplice pentru un program guvernamental. Insa, constiinta lui nu era pregatita sa sufere in tacere. Astfel a luat o hartie de format A4 si a inceput sa scrie diverse evenimente, ganduri, acte de coruptie, opinia lui despre cum ar trebui sa fie tara sa. A numit ziarul Deen Dalit si la inregistrat in Registrul de ziare din India pe 2 octombrie 1986.

Rajat este un mare sustinator al lui Mahatma Gandhi. Din moment ce nu si-a putut permite metode de printare sofisticate, Deen Dalit este scris de mana. Rajak acumuleaza rapoarte, idei si ganduri cinci zile pe saptamana, le pune pe hartie a sasea zi iar apoi le pune in circulatie a saptea zi, dupa ce face intre 50-100 de exemplare. Deseori trimite copii Primului Ministru si chiar biroului Presedintelui.

Vezi si:  Hrana pentru minte si suflet

Iata cum in era aceasta a tehnologiei exista inca lucruri facute de mana omului, in care se pune mult suflet si dragoste.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.