Judetul Cluj, un paradis pentru cei care cauta locuri de munca

2 minutes, 24 seconds Read

Ultimii ani au reprezentat o evolutie incredibila pe piata muncii din orasul Cluj-Napoca si din localitatile din judet. Conform celor de la Eurostat, Clujul este al doilea oras din Europa ca usurinta in gasirea unui loc de munca. Anunturile de angajari  dezvaluie o varietate foarte mare de optiuni pe care le au locuitorii orasului transilvanean, iar cetatenii sunt constienti de oportunitatile pe care le au, 67% considerand ca isi pot gasi foarte usor un loc de munca.

In statisticile oferite de Eurostat, locul I este ocupat de Praga, unde 72% dintre oameni considera ca isi pot gasi usor un loc de munca, iar locul III este ocupat de Munchen, cu un procent de 62%.

Clujul sta bine si la alte aspecte legate de piata muncii, nu doar la usurinta de a-ti gasi un job. Astfel, este in topul oraselor din Romania cu cele mai mari salarii, in 2017 salariul mediu net fiind de 2670 de lei.

Cum a ajuns Clujul la o asa performanta?

Evdent, intrebarea pe care si-o pun multi oameni este de ce se gasesc atat de multe locuri de munca in judetul Cluj, iar la o aruncatura de bat, in judetele din Oltenia sau Muntenia lucrurile stau cu totul si cu totul diferit?

Exista cativa factori care au ajutat foarte mult la obtinerea unor astfel de rezultate:

  • Cele 6 universitati de stat din Cluj Napoca. Acestea prezinta o flexibilitate foarte mare si isi adapteaza curricula in asa fel incat sa faca fata cerintelor de pe piata muncii. In felul acesta atrag multi studenti, dar si companii interesate de mana de lucru calificata. De foarte multe ori, universitatile incheie parteneriate directe cu firmele din oras, in asa fel incat studentii sa poata lucra direct de pe bancile scolii sau sa isi gaseasca imediat un loc de munca.
  • Sectorul IT, care s-a dezvoltat foarte mult in ultimii ani. Multe firme din sectorul IT investesc in Cluj, iar statisticile arata ca numarul angajatilor din acest domeniu este cu 70% mai mare decat in urma cu 5 ani.
  • O administrare foarte buna a bugetului local. Un alt motiv pentru care numarul de locuri de munca din Cluj este mare este faptul ca administratia orasului reuseste sa directioneze bugetul in zone importante si sa atraga finantare din toate sursele posibile.
Vezi si:  SablamTOT cea mai buna alegere cand vine vorba de solutii de sablare

Cateva statistici intersante despre piata muncii din Cluj Napoca:

  • Rata somajului este de doar 1.6%, raportata la o populatie de peste 700 000 de locuitori. La extrema cealalta, Teleorman si Vaslui au o rata de peste 10%;
  • PIB-ul intregului judet este de peste 30 de miliarde de lei
  • Salariul mediu net este de 2670 de lei in 2017, cu o crestere de 14% fata de 2016, una dintre cele mai mari cresteri din tara. Bucurestiul este singurul oras care depaseste aceasta valoare, cu un salariu mediu net de 3116 lei.

Concluzionand, Clujul este un oras care poate atrage oameni in cautarea locurilor de munca si in acelasi timp, atrage foarte multi investitori, ceea ce face viitorul sa arate foarte bine in zona.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.