Cuvantul „vis” este cel mai probabil legat de Germania de Vest, ”draugmus” (inselaciune, iluzie, sau fantoma) , sau din nordica veche ”draugr” (fantoma, aparitie) sau din vechea ”sanscrita” (incearca sa aduca atingere sau rani).
Interpretarea visului este si a fost dintotdeauna un subiect care a starnit curiozitate. Fiecare pasionat in domeniu a creat propriul dictionar de vise, insa trebuie sa stii ca nu toate sunt bazate pe notiuni exacte.
15 Lucruri interesante despre vise:
1. Nu puteti sforai si visa in aceeasi timp.
2. Adultii viseaza aproximativ de la o ora si jumatate pana la trei ore in fiecare noapte.
3. In medie, o persoana are aproximativ 1460 vise pe an. Asta inseamna c-am 4 pe noapte.
5. Faraonii egipteni au fost considerati copii lui Ra (zeul soarelui la egipteni) si, prin urmare, visele lor au fost vazute ca fiind divine.
6. In provincia chineza Fu-Kein, oamenii ii apelau pe stramosii lor in vis , dormind pe mormintele acestora.
7. Oamenii de stiinta sugereaza ca visele de fetusi sunt in mare parte compuse din senzatii de sunet si atingere, avand in vedere lipsa de stimuli vizuali in pantec.
8. Aproximativ 80% din timpul de somn al nou-nascutului este somnul REM (Rapid Eye Movement), sugerand o cantitate enorma de timp visand.
9. Elias Howe (1819-1867) a spus ca sursa de inspiratie pentru inventia sa (masina de cusut) a venit de la un cosmar in care, el a fost atacat de canibali, care purtau sulite, si care aratau ca acul.
10. In afara de cei care se confrunta cu anumite tipuri de leziuni, este un fapt biologic ca toata lumea viseaza. Cu toate acestea, nu toata lumea isi aminteste ce a visat.
11. Cei mai multi dintre noi visam la fiecare 90 de minute, iar cele mai lungi vise (30-45 de minute), apar dimineata.
12. Studiul stiintific al viselor este cunoscut sub numele de Onirologie (latina oneiros: vis)
13. Intr-un grup african din vest, ”Ashanti” visele sunt luate atat de serios incat ii permite sotului sa ia masuri legale impotriva altui om, daca acel om a avut un vis erotic despre sotia lui.
14. Descoperita in 1856, planeta Neptun (care este numita dupa zeul roman al marii) este considerata planeta de vise, pentru ca, la fel ca apa, visele deformeaza si umbrele imaginilor prind sens. in plus, apa reprezinta adancurile inconstientului si nivelurile noastre emotionale in imagini de vis.
15. Pe durata somnului REM (Rapid Eye Movement), creste fluxul de sange spre creier, la fel si temperatura creierului.