Retetele traditionale sunt cele care isi pun amprenta in bucatarie. Cultura europeana culinara este cunoscuta pentru ciorbele satioase pline de savoare si de gust servite atat in restaurante cat si in familie. Poate una dintre cele mai cunoscute preparate de acest fel este ciorba de burta, un fel de mancare iubit si gatit diferit in tari precum Romania, Serbia, Polonia, Germania, Turcia etc. Daca de obicei este folosita burta de miel sau vaca reteta a fost schimbata in repetate randuri, folosindu-se si carne de porc.
Daca iti propui sa pregatesti acest fel de mancare in mod traditional alege tot timpul burta pentru ca este cea care ii da aroma si consistenta specifica. Gradul de complexitate variaza, insa respecta pasii si in putin timp vei putea gati ciorba de burta fara prea mai dificultate. Daca multe alte ciorbe se servesc cu verdeata, acestea nu se afla printre ele. Smantana si painea alba sunt cele mai bune atunci cand servesti ciorba de burta invitatiilor.
Ingredientele de care ai nevoie sunt: 2 kg burta, legume pentru ciorba (pastarnac, morcov, telina, 1-2 cartofi, toate in cantitatea in care o preferi dupa gust), patrunjel verde, Ľ pahar otet de vin, un catel de usturoi, 2 oua, 5 litrii de apa, boabe de piper, sare, o foaie de dafin, 2 cepe medii, 1kg os de vita.
Acestia sunt pasii pe care trebuie sa ii urmaresti: spala burta in mai multe ape si freaca-o cu sare si malai pe partea interioara pana este foarte curata si fara miros (acest pas este esential pentru a nu deteriora gustul ciorbei). Pune apa la fiert intr-o oala mare si cand da in clocot adauga osul si burta. Lasa la fiert doua clocote, iar cand se aduna spuma, varsa apa si pune alta apa curata.
Daca iti permite timpul cel mai bine e sa lasi la fiert burta impreuna cu osul de vita circa 6-7 ore la foc mic. Reteta traditionala impuna acest mod de gatire lent, pentru ca aromele sa se intrepatrunda si sa se pastreze. Daca insa doresti sa o servesti mai repede 4-5 ore de fiert la foc mediu sunt destule (urmareste ca burta sa fie moala si usor de patruns cu furculita atunci cand este gata). Cand burta este aproape fiarta adauga legumele, sarea, piperul, foile de dafin si usturoiul. Scoate burta cand este bine fiarta si taie-o subtire sub forma de taitei apoi pune-o intr-o oala si varsa peste ea zeama in care a fiert. Lasa ciorba sa mai dea in clocot de cateva ori. Amesteca galbenusurile cu o lingura de faina si putin iaurt si adauga-le la final in ciorba. Pentru a-i da un gust acrisor foloseste otet, dupa gust.
Lasa ciorba sa se raceasca putin inainte de a o servi. Aromele vor fi mai preganante iar ciorba va fi perfecta de servit cu putina smantana rece. Pofta buna!