Borsul este un amestec de tarate care are numeroase calitati nutritive, iar faptul ca se prepara usor, in casa, il face o alegere potrivita daca ai de gand sa il adaugi in dieta zilnica sau la o cura de slabire. Daca prepari bors pentru prima data ai nevoie de anumite elemente in plus, insa nu te ingrijora pentru ca le poti procura fara probleme: vei avea nevoie de un vas de 15 litri (de preferat vas de pamant), sau o cantitate mai mica in functie de cat bors urmeaza sa pregatesti; o bucata de lemn de fag si un borcan de sticla de 10-15 litrii. Aceste 3 elemente le poti folosi de acum cu fiecare ocazie in care prepari bors.
Exclusiv pentru preparat ai nevoie de: 8-10 kg de tarate de grau, 1 kg de faina alba, 3 kg de faina de malai (pe toate le gasesti in piata sau la magazine specializate), drojdie de bere – 20-30 de grame, apa potabila. Preparararea se face in felul urmator: la aproximativ 10 litrii de apa pune 1,5 kg de tarate de grau, 1-2 kg de malai si 500 de grame de husti. Lasa apa sa clocoteasca. Pregateste un alt bol in care combini faina de porumb, tarate de grau peste care torni apa rece iar apoi lasa acest amestec sa stea la rece in camara circa 1-2 ore. Acest amestec este de preferat sa il pregatesti in prealabil inainte de prepararea propriu-zisa a borsului, doarece atunci cand da in clocot trebuie sa il adaugi la apa clocotita amestecand continuu.
Exista un ingredient cheie in pregatirea borsului traditional cu gust acrisor – hustile. Acestea reprezinta fermentul necesar de fiecare data cand faci bors, el nu trebuie sa lipseasca nici de prima data cand il prepari. De obicei, ramane pe fundul borcanului deci o idee buna este sa il pastrezi pe viitor. In cazul in care pregatesti bors pentru prima data modul in care prepari hustile este urmatorul: amesteca 250 de grame de malai cu apa fiarta. Adauga 2-3 linguri de faina de grau atunci cand se raceste. Lasa totul la dospit peste noapte pentru a se produce fermentatia in mod natural. A doua zi poti incepe prepararea borsului acum ca ai hustile. Daca insa nu esti dispus sa astepti exista o a doua varianta. Adauga in borsul fara husti drojdie de bere (in jur de 30 de grame) pentru a le substitui. Daca alegi sa prepari borsul cu husti nu le adauga niciodata atunci cand este fierbinte, pentru ca fermentul moare, ci doar atunci cand este racit.
Borsul trebuie lasat de fiecare data intr-un loc cald, peste noapte (12-14 ore) la acrit. A doua zi il poti pastra in sticle de 1-2 litrii, de aceasta data la rece, fie la frigider fie in camara. Nu uita sa filtrezi borsul inainte de a-l servi pentru a obtine un lichid limpede. Borsul se foloseste in special la acritul ciorbelor.