Despre calendarul crestin ortodox si sfintii lunii iulie

author
1 minute, 39 seconds Read

La 21 iulie il sarbatorim, conform calendarului ortodox, pe Sfantul Ilie

Potrivit calendarului ortodox, in luna iulie il celebram pe Sfantul Mare Prooroc Ilie Tesviteanul, aceasta fiind una dintre cele mai mari sarbatori ale lumii ortodoxe. In credinta populara, acest sfant este aducator de ploi abundente.

In calendarul ortodox, ziua rezervata Sfantului Ilie este 21 iulie. Aceasta este si ziua in care cei peste 120.000 de romani carte poarta numele acestui mare sfant, isi sarbatoresc onomastica. De altfel, acest sfant este sarbatorit nu numai de crestini ortodocsi, ci de toti crestinii, cat si de iudaici si islamici.

Credinta Populara

Ortodocsii atribuie acestui sfant fenomene spectaculoase, fulgere intense, tunete puternice si ploi torentiale. Se spune ca aceste fenomene apar atunci cand Sfantul Ilie tranverseaza cerul in caruta sa de foc, aceeasi in care a urcat in cer cand Dumnezeu l-a luat in Imparatia Sa. Fulgerele si trasnelete sunt loviturile lui de bici, cu care ii pedepseste pe slujitorii diavolului.

Conform calendarului ortodox in 20 iulie se sarbatoreste suirea la cer a acestui sfant, iar numele de Ilie Tesviteanul vine de la provenienta sa, el fiind din Tesvi in Galaad. Tot in aceasta data, la noi in tara a fost stabilita si ziua Aviatiei Romane, deoarece Sfantul Ilie este considerat ocrotitorul si patronul aviatorilor.

Viata Sfantului Ilie

Sfantul Ilie a trait cu 800 de ani inainte de intruparea Mantuitorului Iisus Hristos, in regaul Israel, pe vremea regelui Ahab. Tatal sau, Sovac, preot al Legii Vechi, a vazut la nasterea sa omeni imbracti in alb care il inveleau pe nou-nascut cu haine de foc, iar preotii din templul unde Sovac slujea au interpretat acest lucru ca pe un semna ca Ilie a fost ales de Dumnezeu pentru slujire.

Vezi si:  Calendarul crestin ortodox online este mai util decat cel clasic

In Vechiul Testament se vorbeste despre faptele acestui mare sfant in cartile numite Regi.

Biserica Ortodoxa ii acorda o mare cinstire acestui Mare Prooroc, ziua in care se face praznuirea sa fiind marcata in caledarul ortodox cu cruce rosie, el fiind de altfel singurul prooroc care are ziua marcata cu acest semn.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.