Ciorba de perisoare

Ce este si cum se prepara ciorba de perisoare

2 minutes, 19 seconds Read

Printre retetele traditionale din partea de Est a Europei gasim supa de gaina cu taitei, borsul cu legume, ciorba de burta, dar si un alt preparat perfect pentru anotimpul rece, atunci cand iti doresti ceva in aceeasi masura de consistent si delicios: ciorba de perisoare. Se numeste in acest fel pentru ca are ca si elemente care o particularizeaza de celelalate retete “perisoarele” – un amestec de carne, orez si condimente. Insa aceasta reteta veche este modernizata prin folosirea si adaugarea de noi ingrediente care o fac mai savuroasa. S-a redus timpul de gatire prin folosirea orezului pre-fiert si pregatirea separata a perisoarelor este mult mai facila, insa si-a pastrat faima ca fiind o reteta iubita de persoane de toate varstele si servita atat acasa in familie cat si la restaurant.

Daca nu ai preparat niciodata ciorba de perisoare, nu trebuie sa iti faci griji deoarece pasii sunt asemanatori celor in prepararea ciorbei clasice la care se adauga doar pregatirea perisoarelor. E important insa sa tii cont de timpul de fierbere al acestora, deoarece ciorba este prea fiarta daca nu isi pastreaza forma specifica rotunda. Acestea sunt ingredientele de care ai nevoie pentru a pregati o ciorba de perisoare traditionala, folosind carne de curcan: 1-2 cartofi mari, 300-500 de grame carne de curcan tocata, 2 morcovi mari, 2 cepe de marime medie, 1 dovlecel mic, o telina mica, 1 ardei rosu gras, 70 de grame orez, 1 rosie, 1 litru de bors Cimbrisor, 20 ml de ulei, sare, piper dupa gust, smantana, patrunjel si leustean totul dupa gust si preferinta pentru ornare. Daca vrei sa oferi si mai multa savoare pregateste si o conserva de rosii, 50 de ml de ketchup sau bulion.

Vezi si:  Cea mai buna pizza, preparata cu suflet dupa retete italiene autentice

Daca ai mai pregatit ciorba clasica, acesti pasi iti vor fi cunoscuti, ai grija insa la prepararea perisoarelor: Incepe prin a curata legumele: ceapa, morcovul, rosia se toaca si se pun la calit in 20 de ml de ulei de floarea-soarelui. Separat, pregateste orezul si arunca zeama in care a fiert. Pregateste o oala cu 3-5 litrii de apa in care pui sare, dovlecelul, telina, ardeiul gras si cartoful, toate taiate cubulete. Cand amestecul clocoteste adauga si legumele calite precedent si lasa din nou totul la foc 30-40 de minute.

Perisoarele se formeaza astfel: combina orezul calit cu ceapa, carnea tocata , verdeturi dupa preferinte si alte condimente si formeaza perisoarele pe care aseaza-le pe o farfurie umezita (trucul este a avea mainile umezite in apa pentru a forma cu usurinta amestecul in forma rotunda). Adauga perisoarele in ciorba si da focul mic. Vei stii cand sunt gata deoarece se ridica la suprafata. Daca le poti patrunde cu usurinta cu furculita iar legumele sunt fierte adauga borsul iar apoi inchide focul.

Lasa ciorba cel putin 10-15 minute inainte de a o servi pentru a se patrunde aromele. Serveste cu smantana sau cu verdeata. Pofta buna!

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.