Vrei sa iti faci o firma in Bulgaria? Iata ce trebuie sa stii!

2 minutes, 7 seconds Read

Mediul de afaceri este unul foarte dinamic si interesant. Societatea actuala ne ofera o flexibilitate uriasa in ceea ce priveste modul in care facem afaceri, asadar, in cazul in care nu suntem multumiti cu relatia cu un stat, putem sa ne deschidem o firma in alt stat.

Fiscalitatea din Bulgaria, spre exemplu, este mult mai atractiva decat cea din Romania, tara de la sud de Dunare fiind considerata un mic paradis fiscal al Europei. Daca ai in vedere sa iti deschizi o firma in Bulgaria trebuie sa cunosti cateva lucruri foarte importante.

Ce trebuie sa stie orice persoana care vrea sa isi deschida o firma in Bulgaria?

Un prim lucru important si atractiv este cota de impozitare. Aceasta este cea mai mica de pe continentul european, lucru care atrage mii de firme sa faca afaceri aici. Procentul ce trebuie sa fie platit la stat este de doar 10% din profit, spre deosebire de cel impus de statul roman, care este de 16%.

O cota mica de impozitare este prezenta si la dividende, bulgarii solicitand doar 5% pentru cei care doresc sa retraga veniturile pe persoana fizica. Acelasi procent este si in Romania, insa in tara noastra trebuie sa mai fie platite cateva taxe, precum Cas-ul si Cass-ul.

Exista o serie de alte avantaje pe care orice antreprenor ar putea sa le considere foarte atractive:

  • salarii mai mici in tara vecina. Desi pentru cetateni nu este un lucru tocmai ok, pentru firme este extrem de atractiv;
  • Preturi mai mici pentru imobile. Piata imobiliara este si ea mai atractiva, spatiile fiind mult mai ieftine. Cei care au nevoie de birouri, de spatii de depozitare sau pur si simplu fac diverse activitati in interior, se vor bucura foarte mult de aceste lucruri.
  • Birocratie mai mica. De regula, hartogaria si actele sunt rezolvate mult mai usor la bulgari, nefiind nevoie sa se depuna declaratii fiscale trimestriale. Singurul document ce trebuie depus de firmele de peste Dunare este o declaratie de impozit de profit, care se depune anual.
  • Numarul taxelor este mai mic pentru cei care au venituri din salarii. in Romania, taxele platite catre stat de un angajat reprezinta echivalentul a 90% din salariu. In Bulgaria, procentul este aproape la jumatate: 48Z%.
Vezi si:  Tabla zincata cutata este cel mai utilizat material pentru acoperisuri

Este adevarat ca deschiderea unei firme in strainatate poate sa aduca ceva piedici. Limba este una dintre aceste piediti. Totusi, in apropierea granitei, exista mai multi avocati care se ocupa de infiintarea firmei si de relatia cu statul, asadar, daca iti doresti sa ai o firma in Bulgaria, nu ai nevoie de cine stie ce cunostinte, doar de un avocat bun.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.