Zirconiul în stomatologie. Cât de eficient este?

2 minutes, 3 seconds Read

De aproximativ 20 de ani, zirconiul reuseste sa uimeasca domeniul stomatologiei cu proprietatile sale. Cei care au probleme dentare si isi pierd dintii naturali ii pot inlocui cu usurinta cu dinti din zirconiu, in conditiile in care acestia au niste proprietati cu adevarat incredibile. Chiar daca sunt ceva mai costisitori decat dintii realizati din alte materiale, zirconiul are avantaje care merita din plin efortul financiar.

Zirconiul este un material descoperit in urma cu mai bine de 200 de ani si in ciuda culorii albe, este un metal rar. Acesta nu este folosit doar in stomatologie, ci in foarte multe domenii, in conditiile in care are o rezistenta foarte buna la temperaturi ridicate si rezista, in general, la aproape orice factor extern. Daca ar fi sa enumeram cateva avantaje ale acestui material, acestea sunt:

  • Rezistenta mecanica mare. In comparatie cu alte materiale din stomatologie, zirconiul poate sa reziste cu usurinta la indoire si compresie;
  • Termoizolare. Diferentele mari de temperatura nu se transmit pulpei dentare, asa cum se intampla in mod normal la dintii sensibili, pentru ca zirconiul poate sa reziste cu brio atat la rece, cat si la cald.
  • Arata foarte bine. Estetica este deosebit de importanta pentru majoritatea oamenilor, mai ales atunci cand vine vorba despre dinti. Un zambet perfect poate sa insemne multe usi deschise. Zirconiul este alb si imita la perfectie dintele natural, chiar si unii stomatologi avand probleme in a descoperi diferentele dintre un dinte din zirconi si unul natural.
  • Poate sa fie modelat cu o precizie incredibila. Obtinerea dintilor de zirconiu se face prin modelare computerizata CAD-CAM, ceea ce inseamna o precizie incredibila. Astfel, dintii vor avea o forma care sa se potriveasca perfect in caitatea bucala.
  • Compatibilitate mare. Ceea ce este si mai atractiv este faptul ca dintii din zirconiu nu sunt cu absolut nimic incompatibili cu corpul uman. Mai exact, nu exista riscul de alergii, de colorare a gingiilor sau de incompatibilitate cu diverse probleme ale pacientului.
Vezi si:  Beneficiile unei asigurări private de sănătate

Din nefericire, zirconiul vine la pachet si cu o serie de dezavantaje. Cel mai mare dezavantaja este faptul ca are un cost destul de piperat, in asa fel incat nu oricine si-l permite. Este adevarat ca este din ce in ce mai ieftin, insa este inca destul de scump in comparabil cu alte materiale.

Daca doresti sa indepartezi o lucrare din zirconiu, aceasta indepartare se face greoi iar sub presiuni anormal de mari, materialul poate crapa. Totusi, pentru implanturi si pentru coroane dentare, ramane cel mai potrivit material de pe piata.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.