Sanatatea dintilor nostri este extrem de importanta, insa de cele mai multe ori o luam in serios abia atunci cand ajungem sa avem o problema. O buna sanatate orala poate fi realizata fara costuri mari. Cu o buna rutina de ingrijire dentara, evitarea tutunului, o dieta sanatoasa si cu controale regulate la stomatolog, dintii isi mentin sanatatea. Dar stii cine sunt prietenii nostri orali care fac atat de multe pentru noi de-a lungul vietii noastre? Stii care sunt functiile lor?
Exista cinci tipuri de dinti, toti avand un rol esential pentru o gura sanatoasa si frumoasa:
Incisivii sunt dintii cei mai proeminenti, fiind localizati chiar in fata, astfel ca sunt vizibili ori de cate ori zambesti. Exista opt incisivi in total, patru pe arcada superioara si patru pe arcada inferioara, ei avand un rol important in vorbire si in muscarea mancarii. Toti incisivii au o singura radacina.
Caninii sunt cei mai ascutiti dinti si sunt folositori pentru ruperea si sfasierea alimentelor, fiind considerati cei mai importanti dinti din cavitatea orala. Primul set de canini apare la varsta cuprinsa intre saisprezece si douazeci de luni. Cei superiori erup inainte celor de pe arcada inferioara, dar atunci cand apar dintii permanenti, ordinea se inverseaza. Caninii permanenti inferiori se ivesc in jurul varstei de noua ani, iar caninii permanenti superiori apar la varsta de unsprezece ani. Acestia au o singura radacina, lunga, puternica si foarte bine implantata in os.
Premolarii, denumiti si bicuspizi, ajuta la mestecarea si pisarea mancarii pentru a pregati digestia. O gura normala are patru premolari pe arcada superioara si patru premolari pe arcada inferioara, intre canini si molari. Primii premolarii ai unui copil erup in jurul varstei de zece ani, al doilea set aparand la aproximativ un an dupa aceea. Premolarii 1 superiori au doua radacini, ceilalti avand doar cate o radacina.
Molarii au rolul de mestecare si faramitare a mancarii, aparand la varsta de aproximativ un an. Acesti molari “de lapte” sunt inlocuiti mai tarziu de primul si al doilea premolar (patru pe partea de sus si patru pe partea de jos). Primii molari permanenti apar in jurul varstei de sase ani, iar molarii 2 permanenti apar intre unsprezece si treisprezece ani. Molarii au cate doua sau trei radacini.
Molarii de minte reprezinta al treilea set de molari si apar dupa varsta de optsprezece ani. Acestia sunt ultimii dinti care erup, insa nu toti oamenii ii observa deoarece unii molari de minte tind sa ramana blocati in os si sa nu mai iasa la suprafata. Din aceasta cauza, ei pot crea diferite probleme, inclusiv inghesuire a dintilor, motiv pentru care trebuie eliminati. Molarii de minte pot avea una, doua, trei sau chiar mai multe radacini.
O gura sanatoasa este gura care are toti dintii sanatosi. Spala-ti dintii de doua ori pe zi si mergi la controlul stomatologic de doua ori pe an pentru a preveni problemele dentare. Contacteaza-ne astazi pentru asistenta, iar noi te ajutam sa iti pastrezi dintii sanatosi pentru tot restul vietii!