A obtine o marca inregistrata este un proces de durata ( de la 6 la 2 ani), functie de cat de repede sunt parcusi pasii necesari. In acest articol iti explicam de ce este bine totusi sa depui acest efort, pentru a obtine marca inregistrata pentru firma, produsele sau serviciile pe care le pui la dispozitia clientilor ori potentialilor clienti.
1. Iti protejezi investitia
Investitia intr-o afacere inseamna a lua in calcul toate cheltuielile pentru a pune la punct produsele sau serviciile adresate clientilor, precum si promovarea acestora, indiferent de tipul ei. Toate aceste lucruri inseamna o investitie in speranta ca afacerea va deveni suficient de mare cat sa intoarca la un moment dat aceasta investitie sub forma unui profit.
In momentul in care firma ta a fost inregistrata la Registrul Comertului, ai obtinut statutul de persoana juridica. Insa acest lucru nu iti garanteaza si faptul ca nimeni altcineva nu va inregistra o firma cu aceeasi marca, lucru care poate produce confuzie in randul clientilor, al furnizorilor sau chiar in relatia cu autoritatile. Tocmai de aceea este important ca odata ce ai obtinut firma, sa obtii si certificatul de proprietate asupra aceleiasi marci inregistrate.
Este bine sa stii ca Registrul Comertului si OSIM sunt institutii separate cu reguli diferite. Chiar daca firma a fost aprobata pentru infiintare la Registrul Comertului, este posibil ca inregistrarea marcii sa fie refuzata la OSIM pe baza similaritatilor cu o marca deja inregistrata. Tocmai de aceea este bine sa planifici totul de la bun inceput, astfel incat sa poti evita problemele de pe parcurs, iar durata de asteptare sa fie cat mai scurta.
2. Este marca ta inregistrata timp de 10 ani
Odata ce ai obtinut titlul pentru marca pe care o doreai, aceasta va fi a ta pentru o perioada de 10 ani. Dupa 10 ani va fi nevoie sa refaci o parte din acte pentru a intra din nou in posesia marcii. De asemenea, acesta poate fi un moment potrivit pentru adaugarea sau scoaterea unor produse din catalogul care are in vedere marca inregistrata.
Se poate face o cerere de mentinere a marcii inregistrate inainte ca termenul sa expire, insa aceasta nu poate fi depusa mai devreme de 3 luni inainte ca certificatul sa expire.
3. Impui pe piata practici comerciale oneste si transparente
O marca inregistrata echivaleaza cu titlul de proprietate privata. Acest lucru inseamna ca ai posibilitatea sa le interzici unor terte persoane sa utilizeze fie aceasta marca fie versiuni ale acesteia.
In felul acesta sustii relatiile corecte si oneste intre comercianti si promovezi o piata de desfacere corecta si transparenta de lunga durata.
Cel mai bun sfat pe care ti-l putem oferi este sa apelezi la ajutorul unui consilier in probleme de proprietate industriala. El va fi cel mai in masura sa iti ofere raspunsuri concrete si la obiect in ceea ce priveste nelamuririle tale pentru marca inregistrata la OSIM. De asemenea, acesta te poate ajuta in luarea celor mai bune decizii astfel incat totul sa dureze cat mai putin si sa se rezolve in favoarea nevoilor firmei tale.