pexels-cottonbro-3662667

8 jocuri pentru dezvoltarea concentrarii si atentiei copiilor

3 minutes, 4 seconds Read

pexels-cottonbro-3662667Cei mici sunt ca un burete ce poate absorbi foate multa informatie, mai ales in primii sapte ani din viata. De aceea, pentru a ne asigura ca isi vor dezvolta atentia si concentrarea, este absolut necesar sa ii stimulam cu ajutorul jocurilor si diverselor activitati de invatare. Iata cateva jocuri de care te poti folosi in acest sens!

Identificarea obiectelor

Scopul acestui joc este sa il familiarizezi pe cel mic cu obiecte din mediul exterior. In cadrul unei plimbari, fie ca mergeti in parc sau doar catre gradinita, il poti provoca pe copil cu identificarea hainelor de o anumita culoare, a semnelor cu o anumita forma sau a diverselor marci de masini care va depasesc. Astfel, cel mic se va obisnui mai repede cu denumirile si caracteristicile acestor obiecte.

Urmarea instructiunilor

Un joc care se axeaza mai mult pe concentrare decat pe atentie, in cadrul acestei activitati il vei ruga pe cel mic sa indeplineasca o serie de instructiuni. Acesta va fi nevoit sa gestioneze doua tipuri de informatie si se va focaliza pe rand pe diverse actiuni. De exemplu, il poti ruga sa-si atinga genunchiul stang cu mana dreapta sau urechea stanga cu aratatorul de la mana dreapta.

Relatarea activitatilor

Un alt joc care-l va stimula pe cel mic este cel in cadrul caruia ii vei da mana libera sa se joace cum vrea el, dar in acelasi timp il vei ruga sa-ti povesteasca tot ce se intampla in cadrul sesiunii de joaca. Roaga-l sa povesteasca in detaliu ce construieste sau deseneaza sau care este actiunea micii lui povesti. In acest sens iti pot veni in ajutor si cateva jocuri de constructie.

Vezi si:  Jocurile cu zombi, jocuri inficosatoare dar distractive

Pastrarea concentrarii

Daca in cadrul celorlalte jocuri de pe lista parintele era un aliat al copilului, in acest caz datoria mamei sau a tatalui este sa incurce copilul. Cel mic va avea o misiune de indeplinit, de exemplu recitarea unei poezii, numararea sau povestirea unei intamplari, iar parintele va incerca sa-i distraga atentia cu ajutorul anumitor tehnici. Copilul trebuie sa-si continue cu succes activitatea indiferent de eforturile parintilor.

Numararea codificata

Daca cel mic indeplineste cu succes sarcini precum numararea de la 1-10 si mai departe, poti creste dificultatea. De exemplu, la auzul anumitor culori copilul se va opri din numarat si va reincepe la auzul altora. Mergand si mai departe, inlocuieste cifra cu o culoare. Astfel cel mic va inlocui cifrele cu numerele pe masura ce parcurge numaratoarea. Astfel isi va imbunatati nu doar atentia si concentrarea, dar si abilitatea de secventiere.

Ghicirea obiectelor

Acest joc presupune o oarecare munca de detectiv din partea celui mic. Treaba parintelui va fi sa descrie un obiect din camera, iar a copilului sa ghiceasca despre ce este vorba. Pe masura ce copilul avanseaza in varsta si-si dezvolta abilitatile cognitive, jocul trebuie sa devina mai dificil. In acest sens poti incepe sa rastrangi progresiv numarul de indicii acordate.

Identificarea intrusilor

Un alt joc care va stimula atentia si capacitatea de concentrare a celor mici este si cel in cadrul caruia parintele enumera o serie de obiecte, de exemplu din penarul pustiului, iar cel mic trebuie sa sesizeze includerea obiectelor neobisnuite, de exemplu o telecomanda. Poti incerca aceasta activitate cu orice serie de obiecte, prrecum cele din bucatarie, mobila, masini si asa mai departe.

Vezi si:  Afla istoria din spatele jocurilor zuma

Observare atenta

Acest joc presupune ca cel mic sa primeasca o perioada relativ scurta de a observa un obiect sau o persoana, aproximativ 20 sau 30 de secunde. Subiectul poate fi chiar unul dintre parinti pentru a face lucurile si mai amuzante. Dupa ce micutul va observa atent subiectul, va fi nevoit sa-si acopere privirea si sa raspunda la cateva intebari despre caracteristicile subiectului.

Nu uita sa variezi dificultatea acestor provcari in functie de varsta.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.