Ar putea fi lansat programul Prima Casa pana la sfarsitul lunii iunie

author
1 minute, 29 seconds Read

Plafonul maxim este de 570 000 de lei, dobanzile sunt fixe, intre 0,9% si 5,5% si se exclud apartamentele mai vechi de cinci ani.

In cazul locuintelor noi, acestea nu trebuie sa nu depaseasca un an de la finalizarea constructiei, cu conditia sa nu fi fost vanduta sau inchiriata unei persoane fizice. Programul Prima Casa s-ar putea transforma in O familie, o casa, inca de la sfarsitul lunii iunie printr-un proiect OUG publicat in ultima saptamana a lunii mai de catre Ministerul Finantelor Publice.

Aceasta noua varianta a programului vine cu dobanzi fixe, cuprinse intre 0,9% si 5,5%, plafonul maxim care se poate accesa fiind de 570 000 de lei (echivalentul a 120 000 de euro). O diferenta destul de mare fata de plafonul din cadrul programului Prima Casa de 250 000 de lei.

Una din principalele conditii care ar putea influenta piata imobiliara de la noi din tara este cea care se refera la eligibilitatea locuintelor in functie de vechimea acestora. Astfel, in ceea ce priveste locuintele noi, acestea nu trebuie sa depaseasca un an de la incheierea constructiei, cu conditia sa nu fi fost vanduta sau inchiriata unei persoane fizice. In ceea ce priveste locuintele mai vechi, vechimea acestora nu trebuie sa depaseasca cinci ani, trebuie sa fie cuprinsa intre 1-5 ani de la data finalizarii constructiei.

Principalele noutati se refera la dobanda, costul creditului fiind de 5,5% pe toata durata creditului, spre deosebire de Programul Prima Casa unde dobanda este formata dintr-o marja fixa de de maxim 2% plus o dobanda variabila. Acest proiect mai presupune o serie de subventii astfel incat se va aplica reducerea cu 2,5% a dobanzii pe tot parcursul creditului pentru persoanele cu un venit net lunar mai mic de 6000 de lei individual si de 7000 de lei pentru o familie formata din doi adulti si de 9000 de lei pentru o familie cu doi sau mai multi copii.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.