Sulfatul de cupru sau piatra vanata

author
1
2 minutes, 33 seconds Read

Sulfatul de cupru, sau piatra vanata, cum mai este cunoscut in popor, reprezinta o sare a cuprului, folosita foarte des in chimia anorganica, pentru obtinerea diverselor saruri de cupru. Sulfatul de cupru se obtine, in mod industrial, prin tratarea cuprului cu acid sulfuric, in prezenta aerului.

Utilizarile sulfatului de cupru

Sulfatul de cupru se foloseste in agronomie, pentru protectia plantelor impotriva daunatorilor. Cel mai des, sulfatul de cupru este utilizat in pomicultura si in viticultura. Sulfatul de cupru se mai foloseste ca aditiv alimentar, ca germicid, ca pigment, in industria petrolului, ca mordant pentru piele si textile, la gravura, la fabricarea otelurilor etc. Prin urmare, suflatul de cupru are aplicabilitate atat in industrie cat si in agricultura.

Sulfatul de cupru este folosit si in prepararea celebrei substante numita „zeama bordeleza”. Zeama bordeleza, preparata cu ajutorul sulfatului de cupru, este un fungicid de contact, preferat de majoritatea gradinarilor. Acest fungicid este utilizat pentru curatarea gradinilor de boli specifice, pentru „curatenia” de toamna a gradinilor. Aceasta se foloseste, in special, dupa taierea pomilor si a buruienilor din gradina.

Agricultorii apeleaza la aceasta substanta pentru a stropi legumele, plantele in general, impotriva manei. Acest proces este indicat sa fie facut doar cu echipament de protectie, substanta fiind foarte nociva pentru organismul uman. Piatra vanata se prepara, pentru stropirea plantelor, cu var nestins sau var stins pasta. Sulfatul de cupru se dizolva in apa si apoi se amesteca cu varul. Stropitul plantelor este un proces care trebuie repetat timp de cateva zile pentru a avea efecte pozitive. Persoanele care folosesc acest mod de a scapa de problemele din gradina, livada sau vie, trebuie sa stie ca substanta este foarte periculoasa daca ajunge pe fructe/legume si este consumata. Este indicat ca fructele sau legumele stropite cu piatra vanata sa fie spalate, eventual curatate de coaja, inainte de a fi consumate.

Vezi si:  Ce case de vanzare se mai cauta in Bucuresti ?

Unde se gaseste sulfatul de cupru

Sulfatul de cupru se gaseste, de obicei, in magazinele cu produse de agricultura, in zona de chimicale. Fiind folosita si in acest domeniu – cel al agriculturii, piatra vanata se comercializeaza doar in magazine specifice, in conditii sigure, in ambalaje speciale care trebuie desfacute cu manusi de protectie si apoi aruncate direct in cosul de gunoi, in siguranta maxima, pentru a nu intra in contact cu mediul inconjurator. Exista si magazine care pot livra sulfat de cupru direct la domiciliul clientului, prin comanda on-line, in diverse cantitati, in functie de necesitati.

Efectele nocive ale sulfatului de cupru

Asa cum am mentionat deja, piatra vanata este foarte daunatoare pentru organismul uman. Mai exact, daca aceasta intra in contact cu fructele sau legumele pe care, mai apoi, sunt ingerate, poate provoca afectiuni foarte grave. Cele mai cunoscute reactii adverse sunt spasmele, diareea, crampele si chiar epilepsia. Din aceasta cauza, atunci cand utilizati aceasta substanta, asigurati-va ca nu va intra in contact cu dvs. sau cu alti membrii ai familiei, in special copii.
Sulfatul de cupru este o substanta toxica care trebuie folosita cu grija pentru a nu intra in contact cu pielea sau ochii. De asemenea si dispersia acesteia poate contamina mediul.

Similar Posts

Comments

  1. avatar
    Markus says:

    I see interesting articles here. Your site can go viral easily, i know
    sneaky method to get massive traffic from social sites.

    For more info search google for: fejlando’s tips

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.