HDD - Hard Disk Drive

Asistăm la sfârșitul clasicului Hard Disk Drive?

author
2 minutes, 21 seconds Read

Miniaturizarea excesivă și schimbarea obiceiurilor de utilizare a software-ului duce la o întrebare evidentă: asistăm la sfârșitul clasicului hard disk drive? Indicii îngrijorătoare există de ceva timp.

Mutarea informațiilor în cloud

Aproximativ toți marii jucători în piața de hardware și software oferă soluții de stocare în cloud. Microsoft, Google, Apple, Adobe și companiile care au pornit trendul, precum Dropbox, oferă atât variante gratuite de stocare, cât și contracost. Drept urmare, ce nevoie de stocare fizică există în rândul consumatorilor atât timp cât fișierele pot fi accesate rapid de oriunde?

Limitările cu care se confruntă un hard disk drive

La o simplă căutare pe Google, puteți găsi imaginea unui hard disk drive de 5MB (da, mega!) de prin anii ’60 și spațiul pe care îl ocupa. Deși a scăzut enorm în dimensiuni și greutate, un hard disk drive este limitat de tehnologia pe care se bazează. De aceea, soluțiile de tip flash au devenit standardul device-urilor inteligente de azi.

Epoca Post-PC

Când Steve Jobs a luat cuvântul în martie 2010, cu ocazia lansării primului iPad, co-fondatorul Apple a vorbit despre epoca post-pc, în ideea că lucrurile pe care le facem pe un calculator pot fi realizate prin device-uri mai mici și mai portabile.

Șapte ani mai târziu, tabletele de astăzi pot îndeplini majoritatea sarcinilor pe care le facem pe un calculator. O diferență majoră pe care o veți vedea între cele două tipuri de produse este lipsa unui hard disk drive.

Vezi si:  Schimbarea unei tastaturi de laptop

Nișarea actualizării hardware

În trecut, un calculator era cumpărat cu planuri de a fi actualizat cu componente mai bune. Un procesor mai rapid, o placă video mai capabilă, mai mult RAM și, nu în ultimul rând, un hard disk drive mai încăpător.

Astăzi, aceste calculatoare sunt rezervate doar profesioniștilor în grafică, video, audio și gaming. Utilizatorul normal a îmbrățișat tehnologia miniaturizării și a adoptat soluții portabile.

Chiar și forma clasică de 3.5” și 2.5” a hard disk drive-urilor începe să devină un lucru mai puțin practicat decât în urmă cu câțiva ani. Deși tehnologia flash a luat cu asalt supremația soluțiilor clasice de stocare, aceasta a fost păstrată în forma de 2.5” prezentă pe laptop-uri. Astfel, utilizatorii puteau să facă un upgrade cu ușurință, iar producătorii de laptop-uri puteau să păstreze același design de hardware pentru mai multe generații de modele. Prin apariția soluțiilor de stocare PCI Express, se pare că forma clasică a unui hard disk e menită dispariției.

Așadar, sunt acestea suficiente motive ca onorabilul hard disk drive să devină istorie? Te lăsăm pe tine să decizi.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.