Ce alegem: rulouri de gazon sau seminte de gazon?

author
3 minutes, 1 second Read

Farmecul unei locuinte la curte consta in gradina inconjuratoare. Iarba verde, pomii fructiferi sau ornamentali, arbustii, florile, copiii care se joaca desculti prin gazonul proaspat. Si pentru ca tot mai multi oameni aleg, si fac eforturi financiare, sa stea la curte, companiile producatoare de gazon sunt tot mai numeroase. Gazonul este „la moda” deoarece ofera o priveliste frumoasa, este moale, uniform, usor de ingrijit. Ce alegem insa? Comandam direct rulouri de gazon, pe care le se montam, mai apoi, ca pe gresia din baie, sau cumparam seminte de gazon din comert, le plantam si asteptam sa creasca firele de iarba? La aceasta intrebare vom incerca sa raspundem noi, prezentandu-va avantajele si dezavantajele fiecarei variante.

Rulourile de gazon sunt de mai multe tipuri, in functie de mai multi factori, precum: tipul microclimatului zonal, tipul solului pe care aceste rulouri se monteaza, utilitatea ulterioara a gazonului, de zona in care acestea trebuie amplasate. Mai exact, gazonul folosit pentru un teren de fotbal este diferit de cel folosit pentru o gradina publica sau de cel utilizat in gradinile particulare. De asemenea, si costurile si montajul rulourilor de gazon sunt diferite. In general, rulourile de gazon au costuri pe metru patrat si acestea variaza in functie de marimea comenzii si de tipul de gazon ales, de accesorizarea aleasa pentru intretinerea ulterioara, uneori si de distanta la care se afla terenul care trebuie acoperit cu gazon.

De asemenea, si semintele de gazon sunt diferite, pentru tipuri de gazon. Exista seminte de gazon pentru umbra, pentru zone secetoase, pentru gazon sportiv etc. Semintele de gazon se vand la cutii special ambalate si se gasesc in magazinele cu articole de gradinarit. Semintele se pot achizitiona in diverse cantitati, pentru diverse suprafete de acoperit – 5, 15, 25 sau 100 mp, in functie de necesitatile fiecaruia.

Vezi si:  Afla cum alegi huse potrivite pentru piesele de mobilier din casa ta

In ambele variante, trebuie sa stiti ca terenul unde doriti sa amplasati gazonul rulouri sau semintele, trebuie sa fie pregatit. Cu alte cuvinte, trebuie sa curatati terenul de buruieni, sa-l nivelati, sa-l sapati putin, sa imprastiati un fertilizator generic sau specific pentru gazon, si abia apoi sa montati rulourile de gazon sau sa presarati semintele. In cazul in care alegeti varianta plantarii semintelor de gazon, acestea trebuie acoperite cu pamant dupa ce se presara pe zona pe care o doriti. De asemenea, in primele trei-patru saptamani, pamantul trebuie udat zilnic, atat dimineata, cat si  seara, pentru ca gazonului sa creasca, iar, in cazul rulourilor, sa se prinda de sol cu ajutorul radacinilor deja crescute in stratul de pamant din rulou.

Toate aceste lucruri pot fi facute de oricine in propria-i curte, insa, daca beneficiati de o gradina generoasa, si daca stati prost la capitolul timp pentru gradinarit, cel mai indicat este sa optati pentru o firma specializata in montajul rulourilor de gazon. Este mult mai simplu ca terenul sa fie pregatit si rulourile montate de personal calificat. Nici nu va imaginati cat de greu este sa manevrati rulouri de gazon mari, in special daca au si fost udate in prealabil, sa le intindeti bine si uniform, intr-o gradina de cateva sute de metri patrati. Daca aveti o gradinita mica, sau daca beneficiati de zone razlete unde doriti sa puneti gazon, puteti opta pentru varianta semintelor. Parcelele mici pot fi o adevarata placere de amenajat direct de catre proprietarii lor. Astfel, reusiti sa va bucurati constructiv de timpul liber si puteti invita toata familia sa va ajute. In mod amuzant si relaxant, puteti sa imbinati utilul cu placutul, intr-o seara de vara.

Vezi si:  Oferte turism -Terrenganu

Indiferent de optiunea pe care o veti alege, important este sa va documentati inainte, in legatura cu montajul gazonului, cu tipurile de gazon si cu intretinerea lui. Spor la gradinarit!

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.