Centrul olaritului in Romania: Horezu

2 minutes, 34 seconds Read

Un centru turistic destul de important in Romania, insa nu atat de cunoscut pe cat ar trebui sa fie, este orasul Horezu, recunoscut la nivel international pentru ceramica de aici. Inca din cele mai vechi timpuri romanii din aceasta zona se ocupau cu olaritul. Existau familii intregi de olari mestesugari, mestesug care a fost invatat din generatie in generatie, din tata in fiu si pastrat pana in zilele noastre ca o forma de arta si forma prin care cultura romaneasca reuseste inca sa isi faca loc in invazia de cultura occidentala care ne acapareaza.

Mai mult decat atat, la Horezu se tine in fiecare un festival international de ceramica, cunoscut sub numele de “Cocosul de Horezu”. Pentru cateva zile, maestrii olari isi expun lucrarile de arta pentru ochii privitorilor. Colajul de vase de tot felul, culori si simboluri specifice culturii romanesti atrag vizitatori din toate colturile tarii. Cei mai multi raman cazati in Horezu cateva zile, astfel incat sa vada nu numai festivalul de ceramica, cat si sa viziteze cateva din multele obiective tursitice din zona.

La Horezu, olaritul se practica din timpuri destul de vechi.Oamenii se ocupau cu prelucrarea lutului pentru a avea vase in care sa tina diverse lucruri. In timp, acestia au descoperit ca pot sa le ornamenteze cu o multime de simboluri reprezentative pentru ei si cultura locala, precum si cu diverse culori specifice. In ceramica de Horezu, cele mai des intalnite culori sunt maro, portocaliu-rosu, verde si chiar albastru.

Desi pare destul de simplu, olaritul este o meserie care necesita timp, rabdare si multa forta. De aceea, de prelucrarea lutului se ocupau in mare parte barbatii, pentru ca acestia sa il care sa il prelucreze sa puna apoi vasele in cuptoare incinse si sa le scoata. Pentru partea de ornamente se ocupau de multe ori femeile. Acestea colorau vasele cu diverse motive florale care sa incante privirile. In zilele noastre, ceramica de  Horezu este folosita in scop ornamental.

Spuneam la inceputul articolului ca Horezu nu este doar un centru de ceramica important, ci si o zona turistica atractiva datorita numeroaselor obiective turistice. In toata zona judetului Valcea exista foarte multe lacasuri de cult ortodoxe. Biserici, manastiri, fiecare dintre ele are in spate o intreaga istorie, strans legata de istoria romanilor. Lacasuri ridicate de mesteri celebri, ctitorite de domnitori romani si vizitate de-a lungul timpului de numerosi turisti care cauta nu doar relaxare ci si refacerea unei legaturi spirituale care sa ii ajute sa depaseasca agitatia si poluarea zilnice din orsele aglomerate. Este un spatiu prielnic pentru meditatie si pentru reincarcarea bateriilor pentru o noua etapa de agitatie.

Daca aveti in intentie sa va cazati in Horezu, cel mai simplu este sa cautati din timp cateva pensiuni si sa rezervati locurile de care aveti nevoie. In felul acesta nu va fi nevoie ca in zilele dinainte de vacanta sa va stresati cu cautarea unui loc de cazare in Horezu potrivit. Pe internet veti gasi o serie de oferte, la diverse preturi, iar in functie de ceea ce considerati a fi mai potrivit poate fi de cele mai multe ori.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.