colegiul psihologilor din romania

Colegiul Psihologilor din România – o necesitate pentru o societate normală

author
1 minute, 34 seconds Read

 

colegiul psihologilor din romania

Trăim vremuri în care reglementările de orice natură, socială sau economică, sunt privite cu ostilitate. Sunt blamate ca fiind de multe ori încălcări ale drepturilor cetățenești sau deontologice. Într-o astfel de societate convulsivă la modificări structurale, o reglementare venită în anul 2004 prin care se definea practic ocupația liberală de psihologic și se contura o formă juridică prin care sunt apărate drepturile tuturor psihologilor și anume Colegiul Psihologilor din România.

De ce este această asociație a psihologilor din România o necesitate?

Meseria de psiholog, la fel ca orice altă profesie liberală, este greu de practicat în lipsa unor norme deontologice foarte clare. Lipsa unui astfel de cadru care să definească un ansamblu de standard de calitate duce la apariția unei serii de acte ilegale și diletante. Colegiul psihologilor, în acest caz, definește un cadru legal și moral în care oricine va practica, de exemplu, meseria de psiholog în București, să poată dovedi apartenența la colegiul psihologilor București. Aceasta , prin urmare, reprezintă și garanția unui serviciu la standarde de calitate a unui posibil beneficiar de servicii psihologice sau psihiatrice.

Cabinetul individual de psihologie, asemeni unui cabinet medical individual, reprezintă forma de exercitare a profesiei de psiholog. Orice absolvent de studii superioare de specialitate aflat într-una din formele de specializare:

  • Psiholog practicant în psihologie clinică
  • Psiholog specialist în psihologie clinică
  • Psiholog principal în psihologie clinică,

poate opta pentru o formă de practică legală numit cabinet individual de psihologie. Colegiul psihologilor din România are menirea de-a valida calitatea fiecărui solicitant și acreditarea sa conform competențelor exprimate de acesta.

Vezi si:  Tu ce stii despre teava patrata? Afla mai multe din acest articol complet!

Prin urmare, această formă de organizare a profesiei liberale de psiholog numită Colegiului Psihologilor din România are un rol extrem de important în definirea cadrului legal de funcționare și standarde de calitate pentru membrii acestui colegiu.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.