Cum conducem preventiv pe timp de iarna

author
2 minutes, 6 seconds Read

Cei mai multi soferi incepatori se feresc sa conduca iarna, sau sunt nevoiti de catre parinti (in cazul celor care inca stau la parinti). Doresc sa ofer un ghid pentru ei, pentru a putea conduce si iarna autovehiculul deoarece daca prind experienta, le va fi mai usor pe viitor.

In primul rand nu este bine sa urcati direct in masina si sa plecati cu ea la drum. E bine sa asteptati cateva minute, cu clima/incalzirea pornita, data pe dezaburizator, pentru a usca parbrizul, lunetela si oglinzile. Secretul pe timp de iarna este vizibilitatea si anticiparea. Asa ca oferiti masinii timp sa se adapteze conditiilor de mediu, pentru o crestere sporita a vizibilitatii.

In al doilea rand, dupa cum bine stiti, distanta de franare creste foarte mult cand conditiile meteo sunt nefavorabile. Uneori chiar si de peste trei ori mai mare. Asa ca nu circulati cu viteza, iar cand vedeti pe careva ca circula mai rapid, incercati sa pastrati distanta de respectiva masina. In acelasi timp si in intersectii sau la treceri de pietoni reduceti viteza cat de mult. Din cauza vremii cei mai multi pietoni nu prea se mai uita la trafic, avand grija sa nu alunece pe gheata, astfel intrand pe trecerile de pietoni fara sa se asigure. In intersectii se poate intampla ca o alta masina sa nu fie echipata adecvat sau sa aiba mai multe piese auto defecte si sa patineze in fata dvs, desi sunteti pe drum prioritar.

Nu neglijati nici un semn de circulatie ! Cand intalniti un semn precum scoala, sau atentie la copii/animale, reduceti viteza. Stim cu totii cat le place copiilor sa se joace cu zapada, asta facandu-i neatenti, cu posibilitatea de a intra pe carosabil fara sa reusiti sa anticipati asta din timp. Incercati sa evitati folosirea franei pe cat este posibil si inlocuirea ei cu frana de motor.

Vezi si:  Vanzarea unui automobil pe piata auto din Romania

In acelasi timp incercati sa anticipati comportamentul masinii pe portiunile cu gheata, dar si pe portiunile in care este si gheata si zone uscate. In principiu e bine sa se mentina o viteza constanta, fara acceleratie pe aceste portiuni, pentru a nu brusca masina si astfel sa ajungeti in derapaj.

Si nu in ultimul rand, nu uitati sa conduceti intotdeauna cu luminile de intalnire, iar in caz de ceata, si cu luminile respective. Nu numai ca va sporeste voua vizibilitatea, ci devin si ceilalti participanti la trafic constienti mai din timp de autovehiculul dvs.

Deci aveti grija, nu doriti sa ajungeti sa cumparati piese auto pentru ceva ce puteti evita cu ceva precautie.

 

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.