Ne mai amintim oare care au fost primele carti pe care ni le-au pus parintii ori profesorii in brate? Au avut ele o anumita poveste, au starnit emotii si sentimente de aventura ori dorinta de a descoperi lumea? Ne-au facut sa credem ca suntem invincibili si ca ziua de maine va fi extraordinara? Ori poate ne-au oferit raspunsuri la intrebarile pe care le aveam despre lumea din jurul nostru? Ne-au facut sa zambim si sa visam cu ochii deschisi? Ce sentimente si imagini ne vin în minte?
Cartile deschid multe usi pentru copii, iar cartile despre stiinta aduc lumea din jur la…picioarele micutilor. Punand laolalta interesul copilului fata de imprejurimi si curiozitatea fata de carti, prin strategii alese cu atentie pentru a le creste implicarea, pot fi deschise usi noi si o lume a oportunitatilor comune copil-adult poate fi construita.
Cateva motive pentru a investi in carti
Pe langa aspectele mentionate mai sus, cartile ofera si alte beneficii:
- Cartile bune pot crea amintiri minunate pentru copiii mici.
- Citirea cartilor ajuta si la invatarea diferitelor adevaruri stiintifice.
- Cartile bine selectate ofera informatii despre viata de zi cu zi, despre interesele și curiozitatile copiilor si despre lume, in general.
- Ii ajuta pe copii sa gandeasca activ si interactiv
- Faciliteaza explorarea si observarea
- Ii ajuta pe cei mici sa puna intrebari si sa invete sa descopere noi legaturi intre lucruri
Pentru a gasi cartile potrivite, trebuie sa tinem cont de varsta copiilor si de nivelul lor de interes. Cu putin efort, putem descoperi carti care sa aduca o contributie memorabila si pozitiva asupra vietii celor mici.
Atunci cand cautam carti de povesti, putem sa folosim aceste linii de ghidare:
- Povestiri ce au un complot interesant si un cadru interesant.
- Teme care sunt atractive în mod special copiilor nostri.
- Limbaj variat si evocativ.
- Nivelul de text si vocabular adecvate vârstei.
- Personaje atragatoare si credibile.
- Lizibilitate a textului.
Iata cateva dintre lucrurile pe care trebuie sa le cautam atunci cand analizam carti cu informatii:
- Este recomandat sa tinem cont de standardele pe care le aplicam atunci cand alegem carti non-fictiune pentru noi, ca adulti, raspunzand nevoilor lor cu aceleași standarde ridicate.
- Informatiile trebuie sa fie prezentate intr-o maniera clara, logica si organizata.
- Acuratetea informațiilor. Exista o progresie logica a informatiilor care vor încuraja intelegerea subiectului?
- Informatiile trebuie sa fie actualizate.
- Este important sa verificam cine a scris cartea si ce autoritate ori calificari il recomanda.
- Este adecvata varstei? Este clara si simpla pentru cititorii mai tineri ori in detaliu si cuprinzatoare pentru cititorii mai în varsta? Sunt ilustratiile de inalta calitate si potrivite textului?
- Este cartea captivanta? Daca autorul este capabil sa transmita un sentiment de entuziasm si energie, cu siguranta aceasta emotie va fi transmisa si catre copii.
Pentru a gasi cele mai bune titluri, vizitati acum libraria online cu carti pentru copii Cartemma.ro si descoperiti cele mai populare carti ale momentului!