Echipamente pentru dedurizarea apei

1 minute, 53 seconds Read

Apa provenita din surse subterane contin minerale care provoaca depuneri de calcar. In acest caz, apa este cunsocuta sub denumirea de apa dura, in contrast cu „apa moale” cum ar fi apa de ploaie. Duritatea apei este determinata in mod special de ionii de calciu si magneziu.

Duritatea apei difera functie de zona geografica si adancimea forajului. Pentru ca apa sa nu provoace depuneri de calcar duritatea  trebuie sa fie cat mai aproape de zero. Duritatea apei se masoara in principal in grade germane (*d). Mai exista si alte unitati de masura, cum ar fi: grade franceze sau ppm (mg/litru). Apa de retea in marile orase nu depaseste 7-8 *d, depunerile de calcar fiind incetinite considerabil.

In schimb, duritatea apei provenita din panza freatica este de cele mai multe ori ridicata (15-60*d), efectele vizibile aparand inca de la primele utilizari ale apei: piele uscata dupa spalat, rufe aspre, depuneri pe robineti, cada de baie, cabina dus si alte obiecte care intra in contact cu apa. Efectele cele mai devastatoare sunt cele de la interiorul corpurilor de incalzire, centrala termica fiind cea mai afectata in acest caz, precum si boilerul, masina de spalat si intrega instalatie.

Pentru dedurizarea apei se utilizeaza un echipament numit dedurizator apa cu rasina cationica.
Primul dedurizator automat a fost construit de catre Ecowater Systems in anii ’40.

Principiul de functionare se bazeaza pe trecerea apei printr-un mediu filtrant cu rasina cationica, unde are loc retinerea ionilor de calciu si magneziu si a altor minerale cu proprietati asemanatoare. Dedurizatorul este alcatuit din rezervor cu rasina, rezervor de sare, sistem de injectie saramura si partea electronica care comanda toate etapele de functionare. Sarea va fi intrebuintata pentru regenerare (curatarea mediului filtrant si readucerea rasinii la starea initiala). Functionarea dedurizatorului este automata. Nu trebuie decat completat nivelul de sare atunci cand este cazul.

Vezi si:  Care sunt principalele tipuri de saltele si principalele tehnologii folosite la acestea?

Dedurizatoarele sunt intrebuintate atat pentru uz casnic cat si industrial.

O alta metoda de eliminare a duritatii apei este osmoza inversa. In acest caz duritatea apei de intrare nu trebuie sa depaseasca anumite limite. Osmoza inversa elimina in mod mecanic, la nivel de molecula, toate mineralele si compusii chimici dizolvati, bacterii, virusuri. Osmoza inversa este utilizata pentru potabilizarea surselor de apa poluate, desalinizarea apei de mare, purificarea apei pentru uz casnic, laboratoare, industrie.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.