Atat incubatoarele cat si clostile sunt metode eficiente prin care putem obtine puisori de gaina. Ambele sunt metode destul de bune, insa, in functie de anumite aspecte este bine sa te hotarasti pentru o varianta sau alta. Daca vrei sa verifici care dintre cele doua metode este mai potrivita pentru nevoile tale, poti verifica concomitent aceste doua variante. Noi te ajutam cu cateva sfaturi.
1. Numarul de pui pe care ii poti avea
O gaina clocitoare nu poate sta pe mai mult de 10-15 oua astfel incat sa le acopere pe toate si sa le poata incalzi uniform. In functie de dimensiunea gaini dar si de cea a oualor, numarul poate varia.
Incubatoarele au de obicei o capacitate care depaseste 20 de oua. In functie de dimensiunile incubatorului, acesta poate cuprinde un numar destul de mare de oua, incepand de cele mai multe ori de la 30 de oua.
2. Monitorizarea perioadei de incubare
Chiar daca aparent, in perioada de incubare nu se intampla nimic altceva decat perioada in care ouale stau la caldura, trebuie sa verifici constant daca acestea au conditiile optime pentru a se transforma in pui sanatosi.
Astfel ca, in cazul clostii va trebui sa verifici cat timp aceasta petrece departe de cuib. Daca perioadele in care mananca sunt destul de prelungite, va trebui sa o monitorizezi pentru ca ouale sa nu se raceasca. In cazul incubatorului, vei putea verifica atat nivelul temperaturii cat si al umiditatii prin afisajul digital de pe capacul incubatorului. Cele mai multe modele de incubatoare vin prevazute cu acest afisaj.
Incubatoarele performante vin cu functia automata de intoarcere a oualor. In fiecare dimineata si seara acestea vor fi intoarse de pe o parte pe cealalta. Daca vrei sa verifici mai usor acest lucru, poti desena cu creionul un semn pe o parte si pe alta a oului.
3. Iesirea puilor din oua
Dupa cele 21 de zile de incubare, puii vor incepe sa sparga coaja oului si putin cate putin sa iasa din ou. Acest proces nu trebuie grabit, iar interventia ta nu trebuie sa aiba loc decat daca este vizibil nevoie de ajutorul tau. In cazul clostii, cel mai probabil nu iti va permite aceasta sa te apropii prea mult de pui, in cazul incubatorului va trebui sa ai rabdare pana puii se vor usca de tot. Nu este recomandat sa ridici prea des capacul incubatorului deoarece poti raci interiorul incubatorului si poti afecta ceilalti puisori.