In timpul in care va alaptati bebelusul pot aparea deseori fisuri ale mameloanelor, fisuri care sunr dureroase si care se pot infecta ducand la aparitia abceselor ce sunt insotite de stari febrile. De aceea, trebuie luate masuri de precautie pentru evitarea lor.
o prima masura trebuie luata in privinta timpului alaptarii care nu trebuie sa fie prea lung, ci scurt si frecvent urmat de o golire a sanului. La inceput, suptul dureaza intre cinci si zace minute. Dupa supt, bebelusii au tendinta de a molfai sanul, fara sa suga nimic, dumneavoastra trebuie insa sa-l opriti pentru ca va poate rani mamelonulaparand astfel fisuri sau ragade, dar si pentru el, pentru ca inghite astfel aer, ceea ce-l va face sa vomite, pentru mai multe explicatii si sfaturi va recomand sa cititi cateva articole despre alaptare de pe mamicamea ro.
O a doua masura ar fi o igiena a alaptatului corespunzatoare, riguroasa. Absolut tot ce intra in contact cu sanul trebuie sa fie curat. Se incepe cu o spalare a mainilor apoi se sterg sanii cu un tampon cu apa fiarta si racita sau cu ser fiziologic.
O a treia masura tine de protejarea sanului printr-un sutien de bumbac dar si impotriva frigului in timpul alaptarii.
Un abces mai poate fi provocat de umflarea sanului exagerata, urmata de obstruarea canalelor galactofore, cand mama are prea mult lapte, mai ales la inceputul alaptarii cand sanii saunt infundati, ceea ce impune o golire completa a sanului care ajuta si la o normalizare a secretiei lactate. Golirea se poate face cu mana sau cu pompa de muls existenta in farmacii. Un dus fierbinte ajuta foarte mult deoarece favorizeaza scurgerea laptelui.
O mama fericita care alapteaza un copil bucuros este un tablou incantator ce surprinde un moment de intimitate, chiar daca uneori este ceva mai atipic, precum alaptarea facuta pe bicicleta din aceasta imagine.