Necesitatea elaborarii unui cadru legislativ pentru a se minimiza fenomenul de criminalitate informatica pe internet

1 minute, 22 seconds Read

world Wide Web-ul este folosit pentru inselatorii prin site-uri de Web.Крепления для деревянных конструкций

electronic mail-ul este utilizat de infractori pentru spanning, in scopul promovarii unei anumite activitati.

usenet Newsgroups-urile se folosesc de catre infractori in mai multe scopuri: legat de pornografia infantila, pentru a se face reclama la bunurile furate, sau pentru a se  promova jocuri care asigura castiguri garantate si escrocherii de genul scrisorilor in lant.

 de asemenea, Internet Relay Chat-ul se foloseste de catre infractori precum: pedofili, escroci etc.

Informatiile comerciale ce constau in liste de produse, de preturi, de clienti, de furnizori, al metodelor de promovare a produselor sau al studiilor de marketing reprezinta un punct tinta foarte cautat pe Internet.

Internetul reprezinta un spatiu complet extins in tari care in mod evident au sisteme legislative diferite, avand in vedere acest fapt, este foarte dificila incriminarea infractiunilor informatice. De importanta majora este stabilirea unor norme care sa determine jurisdictia in care va fi inscris delictul comis in acest mod atipic.

La nivelul Uniunii Europene una dintre cele mai importante reglementari juridice aplicabile Internetului este Directiva 2000 / 31 / CE a Parlamentului European din 8 iunie 2000, act normativ care se refera in special la comertul electronic de pe piata UE. Un pas important il reprezinta si semnarea, la 23 noiembrie 2001, la Budapesta, a Conventiei asupra Criminalitatii Informatice de catre statele membre ale Consiliului Europei. Conventia s-a dorit a fi un fel de capitol introductiv  la masurile ce se impun a fi luate la nivel national cu privire la infractiunile ce aduc atingere confidentialitatii, integritatii si disponibilitatii datelor si sistemelor informatice.

Vezi si:  Mai rapidă, mai accesibilă, mai eficientă: o incursiune în istoria imprimării 3D

La noi in tara, principalele masuri care trebuie intreprinse pentru prevenirea criminalitatii informatice sunt stipulate in Legea nr. 161 din 19 aprilie 2003.

 

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.