De multe ori angajatorii nu dau foarte multe atentie normelor de protectie a muncii, insa ce nu stiu ei este faptul ca respectarea lor ar putea sa-i scuteasca de probleme mai tarziu. Normele de protectia muncii ii poate feri de procese si de vulnerabilitati in fata salariatului, dar si de accidente grave.
Protectia muncii este adeseori trecuta cu vederea pentru ca treaba sa fie facuta mai repede, insa in mod special in uzine cu utilaje grele si cu un profil industrial ea este esentiala pentru desfasurarea muncii in siguranta nu numai pentru cei care muncesc efectiv, ci si pentru cei din jur. Accidentele se pot produce oriunde se afla o persoana care pune mana pe o unealta pentru a carui folosire nu a fost instruita in prealabil si se pot produce orice fel de incidente, incepand cu lucruri mai putin minore decat tindem noi sa credem.
Dar in afara de accidente, normele de protectia muncii sunt tratate cu multa seriozitate de legislatie si, nerespectate intr-o intreprindere, pot atrage dupa sine chiar si un proces in care angajatorul sa trebuiasca sa plateasca sume considerabile salariatilor sai. In tara noastra masurile de protectia muncii sunt reglementate prin Legea 319/2006 – Legea securitatii si sanatatii in munca, pe care orice angajator ar trebui sa o citeasca si sa o stie pentru a nu o trece cu vederea. Atentie insa, in functie de domeniu, normele de protectia muncii difera.
Daca intr-un mediu in care se lucreaza la birou este suficienta o discutie de cateva minute cu salariatul in care i se explica riscurile lucrului la birou, care sunt foarte mici de altfel, intr-o uzina pentru a informa angajatii in legatura cu protectia muncii trebuie ca angajatorul sa organizeze o intalnire cu toti angajatii si un specialist sa le prezinte toate riscurile de la locul de munca si, in mod evident, cum sa evite producerea unor accidente.
Daca are loc un accident si se constata ca salariatul nu a respectat normele de protectia muncii din cauza ca acestea nu i-au fost comunicate, angajatorul este primul tras la raspundere.