tom-claes-XsXFYFcJ0-I-unsplash

Mai rapidă, mai accesibilă, mai eficientă: o incursiune în istoria imprimării 3D

3 minutes, 2 seconds Read

tom-claes-XsXFYFcJ0-I-unsplashPandemia ne-a reîntors către dezvoltarea de noi pasiuni și skill-uri, printre care și imprimarea 3D. Fabricarea aditivată nu mai este o mărturie a futurismului, ci mai degrabă o parte integrantă a vieții noastre de zi cu zi. Mai mult de atât, imprimarea 3D are o istorie fascinantă, care datează de mai multă vreme decât am crede.

O incursiune în istoria imprimării 3D – tehnologie modernă în vremuri mai puțini digitale

Prima imprimantă cu tuș apare în anii 1976, iar în 1984 tușul este înlocuit cu o paletă de materiale diverse – acest an marchează începutul imprimării 3D la nivel internațional.

Charles Hull este cel care inventează prima imprimantă 3D, bazată pe rasina pentru printare 3D; odată cu acest punct relevant din istorie, Hull pune bazele 3D Systems Corporation, o organizație-gigant care activează și astăzi în domeniul fabricării aditivate. În 1986 apare conceptul de SLA – Stereolithography -, fiind primul sistem de prototipare rapidă destinată uzului comercial.

Simplă, prea puțin complexă și totuși dificil de înțeles, prima imprimantă 3D era fundamental diferită de cele pe care le avem astăzi, de sistemele inteligente și eficiente precum Ultimaker sau Formlabs; cu toate acestea, anul 1986 vine ca un punct de cotitură nu doar pentru fabricarea aditivată, ci și pentru zeci de industrii care încep să înțeleagă beneficiile printării 3D.

În 1989, Carl Decker obține brevetul pentru tehnologia SLS – Selective Laser Sintering -, cea care va deveni în scurt timp cea mai răspândită tehnologie de printare 3D la nivel internațional; câțiva ani mai târziu, în 1992, din ce în ce mai multe imprimate 3D își croiesc drumul către casele oamenilor. Odată cu tehnologia FDM – Fused Deposit Modelling, pasionații de tehnologie au înțeles că imprimarea 3D este un proces simplu și eficient: filamentul (materialul plastic precum ABS) este introdus în extruder, în care este topit și depus ulterior de imprimantă strat peste strat, iar obiectul final începe să capete formă.

Procesul de printare 3D s-a simplificat și mai mult odată cu trecerea timpului și cu modernizarea continuă pe care o suferă tehnologia – devine zilnică mai rapidă, mai accesibilă, mai eficientă. Printre obiectele printate în prima parte a anilor 2000 se numărau obiectele de uz casnic, precum ustensile de bucătărie, dar și îmbrăcăminte sau jucării pentru copii.

2005 – anul în care imprimarea 3D se extinde 

Începând cu anii 2004-2005, lumea înțelege importanța imprimării 3D și versatilitatea lor în industriile relevante ale lumii. Primul rinichi imprimat 3D, funcțional, pentru un animal, marchează începutul imprimării 3D în medicină.

De acum înainte, fabricare aditivată devine un pilon de sprijin pentru medicina modernă. Câțiva ani mai târziu, în 2009, sunt printate 3D primele vase de sânge și celule perfect funcționale.

Astăzi, aplicațiile imprimării 3D se îmbunătățesc constant și abundă în din ce în ce mai multe industrii: de la proteze ortopedice, implanturi dentare, decoruri science-fiction pentru filme, electronice și recipiente, fabricarea aditivată apare ca o parte integrantă a vieții noastre de zi cu zi; în continuă mișcare și evoluție, tehnologiile de imprimare 3D reprezintă viitorul: rapidă, precisă, eficientă și accesibilă, fabricarea aditivată ne simplifică viața pe toate palierele sale.

Imprimarea 3D – viitorul, încotro?

Imprimantele 3D, tehnologiile și materialele folosite sunt din ce în ce mai performante, ușor de utilizat și cu rezultate impecabile: rapiditatea, eficiența, reducerea costurilor, promovarea sustenabilității și inovația continuă sunt doar câteva dintre atributele fabricării aditivate ale viitorului.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.