Ora exacta in Romania trece la orarul de vara

author
1 minute, 42 seconds Read

La sfarsitul lunii martie, Romania va trece la ora de vara. Schimbarea orei exacte are loc in noaptea de sambata spre duminica (29 spre 30 martie 2014), cand toate ceasurile trebuie date inainte cu o ora (ora 03:00 devine ora 04:00).

Ora exacta de vara a fost introdusa in Romania pentru prima data în anul 1932 si a fost in vigoare pana in anul 1942, între prima duminica din luna aprilie si prima duminica din octombrie, conform portalului ora-exacta.eu.
Chiar daca schimbarea orei la orarul de vara poate sa perturbe un pic organismul, ciclul de somn si dispozitia creata de trezirea mai timpurie se adapteaza in scurt timp. Trecerea la ora de vara este un efort cu care organismul se poate adapta relativ usor, insa acest lucru depinde si de particularitatile fizice si psihice ale fiecarui individ in parte.

CFR Calatori a anuntat ca in noaptea schimbarii orei exacte, trenurile vor respecta programul de iarna si vor pleca din statii in conformitate cu acesta pana duminica la ora 3:00 dimineata, care va deveni ora 4:00.

Cine a avut primul ideea sa schimbe ora exacta de doua ori pe an?

In anul 1784, savantul Benjamin Franklin a publicat “Un proiect economic”, prin care indemna populatia sa se trezeasca mai devreme, pentru a se folosi de lumina soarelui si a economisi uleiul utilizat la lampile de iluminat public. Omul de stiinta a realizat brusc ca toata lumea doarme vara dimineata, cand soarele e de mult sus pe cer.

Conform ora-exacta.eu, in anul 1907, ideea lui Benjamin Franklin a fost preluata de constructorul britanic William Willett, care a propus ca ora exacta sa se decaleze cu 20 de minute in fiecare duminica din aprilie si sa se scada aceste minute in duminicile lunii septembrie. In anul 1908, incercarea de a introduce noua ora in Marea Britanie a esuat.

Vezi si:  Menajere filipine educate si calificate, un avantaj pentru linistea familiei dumneavoastra

Ideea noii ore exacte a fost reluata pe data de 30 aprilie 1916 in Germania, fiind urmata imediat de Marea Britanie, Belgia, Danemarca, Franta, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia si Turcia. Pe 31 martie 1918, ora exacta de vara/iarna a fost introdusa si in Statele Unite ale Americii.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.