Vremea calduroasa si performanta atletica

2 minutes, 7 seconds Read

Nu doar pentru sportivii de performanta dar si pentru cei ce doresc sa se mentina in forma, verile extreme de calduroase par cel mai adesea sa lucreze impotriva acestor initiative, daca nu chiar sa le descurajeze total. Cand vremea este caniculara, tendinta naturala este de a sta cat mai departe de caldura si a face corpul sa transpire cat mai putin. Ultimele studii demonstreaza ca, in realitate, performanta atletica creste ca rezultat al discomfortului termic.

Ce se intampla de fapt?

In momentul in care o persoana face exercitii fizice intr-o zi pe care prognoza meteo o anunta calduroasa, provocarea pentru organism este sa trimita sange la nivelul pielii astfel in cat corpul sa nu se supraincalzeasca, dar in acelasi timp, sa trimita sange si catre muschi pentru efortul depus. Acest lucru pare extrem de dificil la inceput, oboseala survenind mult mai repede decat in conditii normale, insa, dupa cateva zile de acomodare, volumul sangelui creste si este nevoie de mai putin oxigen pentru a genera aceasi putere, astfel ca inima devine mai eficienta iar muschii mai puternici.

Dovada

Poate parea greu de crezut ca doar verificand vremea pe site-uri precum acesta si alegand zilele cele mai calduroase se pot optine rezultate net superioare atat in cazul antrenamentului de performanta cat si al celui pentru slabit. In vederea demonstrarii conceptului ca antrenamentul pe vreme caniculara este aproape la fel de eficient ca antrenamentul la altitudine, un studio a fost desfasurat la Universitatea din Oregon.

Doua grupuri de ciclisti profesionisti, obisnuiti cu enduranta si pregatiti sa isi depaseasca limitele au facut impreuna antrenamenete de viteza si anduranta pe racoarea diminetii insa dupa amiaza, un grup s-a antrenat intr-o camera cu peste 30 de grade, un altul intr-o camera in care temperatura era in jur de 20 de grade. Dupa 10 zile de teste rezultatele au fost umitoare , ciclistii din grupul antrenat in camera cu temparatura ridicata imbunatatindu-si performanta cu 4 si 8%. In competitile profesionale un astfel de rezultat poate fi diferenta dintre primul si ultimul loc.

Vezi si:  Alege cele mai potrivite echipamente de fitness

Iata cum vremea si temperatura pot influenta performanta atletica. Decat sa fie considerata o perioada moarta pentru cei ce doresc sa slabeasca, sa se tonifieze ori pentru atletii aflati la inceput de drum, vara ar trebui sa fie o perioada de activitate intensa. Odata ce aceste studii vor fi repetate si confirmate la scara mai mare, pe viitor vremea pe 15 zile in Bucuresti va fi urmarita pentru a alege intocmai acele zile mai calduroase pentru a alerga in Herestrau, Cismigiu ori Cuza, si nu invers. Aici se poate verifica vremea pe 15 zile in Bucuresti.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.