aer-conditionat

10 sfaturi utile in alegerea unui aparat de aer conditionat

3 minutes, 21 seconds Read

Sezonul cald e aproape aici, iar pentru a avea parte de confortul dorit aparatul de aer conditionat este un necesar. Asa ca fi perspicace si pregateste-te din timp pentru a face o alegere corecta in privinta aparatului de aer conditionat pe care doresti sa il achizitionezi.

Am pregatit pentru tine un articol foarte util, in care am cuprins 10 sfaturi pe care trebuie sa le iei in seama atunci cand faci alegerea.

  1. Capacitatea

Capacitatea aparatului de aer conditionat este criteriul principal atunci cand vine vorba despre alegerea acestuia. In functie de aceasta vom stii daca este potrivit pentru marimea incaperii in care urmeaza sa fie amplasat. Mai jos am pregatit o grila orientativa.

Pentru o incapere 15 – 35 de mp se recomanda un aparat de 12000 BTU, iar pentru o incapere 40 – 70 de mp se recomanda un aparat de 24000 BTU.

  1. Consumul de energie

Consumul de energie este un factor important atunci cand facem referire la alegerea unui pentru a avea parte de confortul dorit. Niciunul dintre noi nu dorim sa avem o factura foarte mare la energia electrica, asa ca trebuie sa ne orientam atunci cand achizitionam unul. Pe fiecare aparat de aer conditionat putem sa gasim o eticheta energetica conform standardelor Uniunii Europene care defineste clasa de energie din care face parte acesta. Clasificarea porneste de la clasa energetica D, cea mai putin eficienta si merge pana la clasa energetica A+++, cea mai eficienta.

  1. Tehnologia folosita

Este recomandata achizitionarea unui aer conditionat care foloseste tehnologia inverter, aceasta oferind mai multe avantaje fata de aparatele de aer conditionat clasice, printre care amintim: consum mai redus de energie, fiabilitate, timpul de pornire este redus cu o treime, previne fluctuatiile de temperatura, metoda eficienta de incalzire, si altele.

  1. Functii suplimentare
Vezi si:  Scaunele de bucatarie – cum alegi modelul potrivit

In functie de nivelul de confort pe care il dorim, trebuie sa fim atenti la functiile suplimentare pe care aparatul de aer conditionat achizitionat le are in componenta. Aceste functii pot fi foarte utile in anumite momente si ne pot face viata mai usoara. Functiile suplimentare sunt trecute in cartea tehnica a aparatului de aer conditionat, iar in momentul achizitiei trebuie sa fim foarte bine documentati in legatura cu acestea.

  1. Nivelul de zgomot

Si nivelul de zgomot pe care il emite un aparat de aer conditionat este o variabila pe care trebuie sa o luam in calcul atunci cand dorim achizitionarea unuia. Unele pot fi foarte galagioase, asa ca, trebuie sa studiem cu atentie in documentatia tehnica (eventual sa intrebam o persoana calificata) despre aceasta caracteristica a unui aer conditionat.

  1. Aer conditionat portabil sau nu?

In functie de necesitati, putem sa alegem un aparat de aer conditionat portabil sau unul clasic, insa trebuie sa stim ca aparatele de aer conditionat portabile sunt recomandate pentru incaperile foarte mici, iar un dezavantaj al acestora este faptul ca racirea se realizeaza de jos in sus. Avantajul pe care acest tip de aer conditionat il ofera este ca in momentul in care nu se mai doreste utilizarea acestuia poate fi strans foarte usor si depozitat altundeva.

  1. Marca

Chiar daca pretul uneori va fi mai mare, cu siguranta este recomandata alegerea unui aparat de aer conditionat realizat de catre un producator consacrat.

  1. Pretul

Pretul variaza in functie de multe criterii. Acesta porneste de la aproximativ 1400 lei si poate ajunge chiar pana la 10000 de lei. Recomandarea noastra este sa nu punem pretul cap de serie in lista noastra de factori pentru alegerea acestuia, parcurgand cu atentie toti factorii prezentati in acest articol.

  1. Montaj inclus sau nu?
Vezi si:  Foraje puturi apa de calitate

Cand achizitionam un aparat de aer conditionat este important sa verificam daca avem montajul inclus sau nu. In eventualitatea in care acesta nu este inclus, va aducem in atentie ca pretul unui montaj pentru aer conditionat porneste de undeva de la 500 de lei si poate ajunge chiar pana la 1000 de lei.

  1. Garantia

De regula, garantia unui aparat de aer conditionat variaza intre 3 si 5 ani. Garantia este acordata de importatorul marcii respective, conform legislatiei europene si nu este conditionata de cine efectueaza instalarea. In cazul achizitionarii unui aparat fara serviciul de instalare, garantia aparatului nu este afectata.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.