Rezumat:
Multi oameni considera ca bolile de piele sunt lucruri minore, care fie dispar de la sine, fie se trateaza cu leacuri babesti. Ori, dupa cum practica a demonstrat-o de atatea ori, bolile de piele pot fi extrem de grave de multe ori si necesita ingrijire specializata: de la dermatite si reactii alergice pana la cancer de piele in diferite faze.
E important sa stim ca cele mai multe boli de piele nu sunt foarte grave, insa netratate, ele pot degenera si pot provoca pagube destul de importante, dar si dinconfort psihic marit.
Dintre toate afectiunile dermatologice, probabil ca cele mai des intalnite sunt tulburarile inflamatorii precum dermatitele (seboreice si atopice), eczemele si chiar si acneea. Modul prin care aceste afectiuni afecteaza pielea este reprezentat cel mai adesea de eruptiile cutanatate, simptom care este adesea insotit si de alte simptome secundare precum roseata pielii, vezicule sau chiar leziuni.
Herpesul, boala dermatologica
Desi multa lume nu ia in considerare aparitia herpesului, el este o boala dermatologica destul de grava, mai ales cel de tipul 2. In general, este provocat de virusul herpes simplex si este o boala virala:
a) cel de tipul 1 se manifesta in zona gurii prin aparitia unei benzi de vezicule care dispare de la sine in circa o saptamana;
b) cel de tipul 2 se ia prin contacte intime si apare in zona organelor genitale. Deseori, este nevoie de ingrijire medicala pentru a putea scapa de efectele lui.
Antibioticele, nerecomandate in tratamentul stafilococilor
Unul dintre cei mai periculosi inamici sunt stafilococii, in speta stafilococul auriu. Medicii obisnuiesc sa recomande antibiotice pentru tratamentul lor, insa se pare ca stafilococii devin rezistenti la mai toate tipurile de antibiotice, motiv pentru care cele mai multe cadre medicale specializate in dermatologie sunt destul de reticente atunci cand trebui sa prescrie un astfel de tratament.