Cu o lungă istorie în universul cafelei, Italia a devenit un simbol pentru arta modernă și rafinată a băuturilor pe bază de cafea. Apreciată oriunde în lumea, cafeaua italiană veritabilă înseamnă măiestrie, pregătirea perfectă a boabelor de cafea, pentru păstrarea celor mai intense și expresive arome. Românii consumă în prezent circa 2,3 kg de cafea / cap de locuitor / an conform statisticilor din anii trecuți, ceea ce ne situează în ultima parte a clasamentului în Europa, însă în primul sfert al clasamentului global.
Cafeaua de origine italiană este printre cele mai apreciate în România pe segmentul premium și de lux, iar acest lucru se observă și preferințele românilor care comandă online. Conform gourmetGIFT.ro, magazin online specializat în coșuri cadou corporate și produse gourmet printre care și cafea, românii adoră în general delicatesele italiene. În cazul cafelei, de mare succes în coșurile cadou gourmet este sortimentul Caffe Vergnano, brand italian cu origine în anul 1882, consacrat internațional pe segmentul espresso.
În ultima perioadă, gourmetGIFT.ro a lansat game variate de cafea italiană sub mărcile Trucillo și Excelsior, ambele importate exclusiv în România și distribuite pe mai multe canale. Online, românii au astfel acces la sortimente de cafea premium made in Italy mărcile Trucillo și Excelsior – cafea boabe, cafea măcinată și capsule pentru espressor de cafea. Comenzile lansate pe internet pentru astfel de produse înregistrează o creștere importantă, magazinul online așteptându-se la volume cu peste 50% mai mari în anul 2021 pe nișa de cafea premium italiană.
Cafeaua are o istorie lungă în Italia, nu întâmplător cafeaua de calitate este asociată cu această țară, deși boabele de cafea provin din țări mult mai îndepărtate, cu o climă și mai caldă. Veneția a fost unul dintre primele porturi din Europa pe unde se importau boabe de cafea după anii 1600. De altfel, primul magazin de cafea se pare că s-a deschis în acest oraș în anul 1683, iar Caffe Florian din Piazza San Marco, un adevărat simbol, a fost inaugurat oficial în anul 1720, deci cu 3 secole în urmă!
Cafeaua provine de fapt din Estul Africii, dintr-o regiune în care acum se află Etiopia – una dintre originile boabelor de cafea din care se prepară acum celebrele băuturi. Cafeaua a devenit populară mai întâi în Orientul Mijlociu, apoi s-a răspândit puternic în Europa, trecând peste obiceiul consumului de ceai. Cafeaua espresso, veritabilă italiană, îi este atribuită ca invenție lui Luigi Bezzera din Milano, care a lansat această băutură în anul 1901. Astăzi, cafeaua se prepară cu ajutorul espressoarelor moderne, care folosesc tehnologie de ultimă generație pentru a oferi cel mai bun gust al cafelei italiene.
În România, conform Euromonitor, cei mai mari producători de cafea din România sunt Mondelez (cu brandurile Jacobs și Tassimo), Strauss (cu brandurile Doncafe și Fort) și Nestlé (cu brandul Nescafe). Vânzări mari pe piața românească le au și alte branduri precum Lavazza, Tchibo, Eduscho, Davidoff Cafe, Julius Meinl etc. Cresc vânzările brandurilor premium și de lux, căci românii sunt tot mai interesați de a savura acasă o cafea demnă de o cafenea de top. Astfel, mărci precum Trucillo și Excelsior, care în prezent sunt ușor de găsit în mediul online, câștigă noi clienți din rândul celor care pun preț pe gustul și aroma desăvârșite a cafelei preparate la espressor.