Odată cu începerea noului an școlar, ne confruntăm cu o mai mare posibilitate de a intra în contact cu diverse infecții respiratorii. Printre acestea se numără noul coronavirus, dar și gripa sezonieră și răceala comună.
Printre sfaturile repetate de autoritățile locale, dar și de Organizația Mondială a Sănătății, se numără păstrarea distanței sociale, spălarea frecventă a mâinilor, dar și utilizarea unui gel dezinfectant pentru maini, mai ales în situațiile în care accesul la apă și săpun este dificil.
În mijloacele de transport în comun, pe drum, la școală și la birou, dezinfectanții devin aliații noștri în menținerea sănătății și stării de bine, inclusiv în această perioadă dificilă.
Varianta ideală de gel dezinfectant pentru mâini
Cel mai important ingredient din dezinfectanți este alcoolul, care se regăsește în proporție de 60% – 95% în compoziția acestora. Alcoolul inactivează virușii și bacteriile, oferind o protecție sporită în lipsa accesului la apă și săpun, ori a timpului necesar pentru o spălare corectă a mâinilor. De la începutul pandemiei și până acum, au circulat nenumărate variante de dezinfectare a mânilor utilizând alcool, printre care se numără și: spirtul, votca și alte băuturi alcoolice, dezinfectanții pentru mâini preparați acasă și variantele disponibile în comerț.
Autoritățile recomandă utilizarea acelor produse cu formulă stabilă în care alcoolul se regăsește în proporție de 60% – 95%. Pe scurt, asta înseamnă că spirtul, băuturile alcoolice și dezinfectanții făcuți în casă ar trebui evitați, pentru că fie conținutul de alcool este greu de estimat în cazul acestora, fie formula lor predispune la apariția iritațiilor la nivelul pielii. Ca un gel dezinfectant pentru mâini să fie util în prevenirea infectării cu un virus sau bacterie, acesta trebuie să aibă și o formulă prietenoasă cu pielea, pentru a putea fi utilizat cât mai des. De aceea, varianta ideală este un gel dezinfectant pentru mâini aprobat de Ministerul Sănătății, cu o formulă testată și care să conțină alcool în proporție de 60% – 95%.
Ce ar mai trebui să știm atunci când alegem dezinfectanții?
Până la descoperirea unui vaccin și a tratamentelor eficiente împotriva noului coronavirus, prevenția rămâne prima linie de apărare. Distanțarea socială, purtarea măștii și spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun sunt esențiale în prevenție. Însă pentru a fi eficientă, spălarea mâinilor trebuie să fie și corectă: minimum 20 de secunde, utilizând apă și săpun, mai ales înainte de masă, după folosirea toaletei, după tuse, strănut sau ștergerea nasului. În toate situațiile în care nu ne putem spăla corect pe mâini, este preferabil să utilizăm un dezinfectant.
De aceea, ar trebui să purtăm în poșetă un gel dezinfectant pentru mâini în variantă mică, ușor de transportat și utilizat oricând, la nevoie. De asemenea, putem opta pentru dotarea birourilor și a caselor cu variante mai mari, astfel încât vizitatorii sau musafirii să-și poată igieniza mâinile înainte și după acces. Odată cu începerea școlilor, trebuie să alegem și pentru elevi și studenți variante ușor de purtat în ghiozdan sau rucsac, dar și ușor de folosit. Scopul final este utilizarea frecventă, iar acest lucru ar trebui să ne ajute să alegem atât variante mici, ușor de transportat, cât și variante mari, acasă sau la birou.