Sfaturi privind alegerea de programe de calculator pentru editarea imaginilor

2 minutes, 37 seconds Read

Piata soft-urilor este plina de programe pentru calculator de editare foto, de la cele mai noi lansate, la cele mai vechi si cu traditie precum Photoshop sau Corel Painter. Pe langa toate optiunile pentru care trebuie cumparata licenta, cei de la Microsoft continua sa imbunatateasca traditionalul Microsoft Paint cu fiecare versiune noua a sistemului de operare Windows astfel ca, in Windows 7, utilizatorii au deja parte de un program comparabil cu alte variante gratuite de editare imagini.

Poate cel mai important criteriu in alegerea unui program pentru calculator de editare foto sau a unui image editor este scopul in care acesta urmeaza sa fie folosit. Pentru cei care doresc un program cu care sa isi personalizeze pozele desktop sau sa aduca mici ajustari fotografiilor personale, site-uri precum www.windowsgeek.info ofera freeware usor de utilizat si asa cum sugereaza numele, complet gratuit.

Atunci cand este vorba de utilizatori ocazionali, programele cu licenta nu isi au rostul, deoarece acestea pot fi relativ costisitoare si, fiind dedicate in general artistilor si designerilor profesionisti, sunt concepute in asa fel incat utilizarea lor necesita timp de invatare. De asemenea, multe dintre acestea, precum Photoshop-ul celor de Adobe au multe optiuni ce necesita folosirea unei tablete grafice.

Pe de alta parte, pentru cei care iau in serios munca de design sau doresc sa creeze arta cu ajutorul computerului si detin deja o tableta grafica, programele freeware, cu mici exceptii, isi vor dovedi foarte repede neajunsurile. Fiind vorba de programe cu licente costistoare, pentru artistul sau web designerul care isi cauta inca mediul de lucru, cateva intrebari sunt extrem de importante in alegerea programului de editare.

Vezi si:  Devirusare Desktop si Laptop cu SalvezPC

Despre ce tip de editare este vorba si pentru ce se lucreaza?

Diverse programe au diverse utilitati. Exista programe precum Adobe Fireworks sau Corel pentru vectori, Photoshop pentru editarea pozelor, dar si pentru desen, design si CG. Pentru fiecare tip de necesitate exista un tip de program pe piata. In cazul unor artisti CG de exemplu, placa grafica si Adobe Photoshop pot fi de ajuns, insa pentru un web designer este nevoie si de un program ce lucreaza in vectori. Unele companii au creat suite sau pachete de programe pentru a acoperi toate aceste nevoi, tot pachetul (precum lista celor de la Adobe care include Dreamweaver, Fireworks, Photoshop dar si Flash si este gandita pentru web building / web design) fiind mai putin costisitor decat programele luate separat.

De asemenea, daca utilizatorul intentioneaza sa presteze serviciile de design contra cost, acestea trebuie sa fie de calitate superioara, spre deosebire de proiectele pornite pentru hobby.

Cat suntem dispusi sa investim?

Daca web designerul sau artistul amator are deja un buget prestabilit, o comparatie a preturilor, optiunilor fiecarui program, dar mai ales o trecere in revista a review-urilor editorilor site-urilor de gen dar si a consumatorilor, poate fi cheia catre alegerea corecta. Multe dintre aceste aplicatii au in general versiuni trial ce pot fi incercate pentru ca potentialii clienti sa se poata obisnui si explora tot ceea ce ofera aceste programe inainte de achizitie.

Multe dintre aceste programe profesionale se invata destul de greu si pot parea coplesitoare la inceput, insa odata invatate vor produce rezultate pe masura.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.