Statistici si recorduri Premier League

2 minutes, 41 seconds Read

Infiintat in sezonul 1992-1993, in cei 20 de ani de existenta, Premier League a schimbat fata fotbalului englezesc. Aici au crescut si s-au dezvoltat rivalitati celebre, precum cea dintre Manchester United si Liverpool, doua dintre cele mai de succes echipe, nu doar din Anglia, ci din intreaga lume.

Prin comparatie cu intreaga istorie a fotbalului, Premier League Anglia este doar o mica parte a povestii, insa in cele 20 de sezone, dintre care cel de-al 20-lea este inca in plina desfasurare, Premier League a reusit sa devina gazda unor recorduri si statistici fotbal impresionante.

Recorduri de club:

Manchester United este mereu pe buzele tuturor atunci cand subiectele discutate sunt recordurile si statisticile incredibile. Intr-o lista a recordurilor pozitive din cei 20 de ani de clasament Premier League, Manchester este numele cel mai des intalnit, spre exemplu, acestia detin recordul pentru cele mai multe titluri, cu 12 la numar, cele mai multe titluri consecutive, cu 3 la numar de doua ori, intre sezoanele ’98-’99 si ’00-’01 si ’06-’07 si ’08-’09, cele mai multe meciuri castigate de la inceputul Premier League, cu 524 si ameninta sa ia titlul pentru cele mai multe meciuri consecutive castigate, detinut de Arsenal din anul 2002.

Nici Chelesea nu este un nume strain pe tabelele de recorduri si statistici fotbal pozitive. Acestia detin recordurile pentru cele mai multe meciuri castigate intr-un sezon (care contine in mod normal 38) cu 29 in sezonul 2004-2005, recordul pentru cele mai multe meciuri castigate in deplasare intr-un singur sezon cu 15 din 19 si imparte titlul pentru cele mai multe meciuri castigate acasa cu 18 din 19, impreuna cu Manchester United si Manchester City.

La randul sau, Arsenal detine recordul pentru cea mai lunga serie de meciuri fara infrangere, cu 49 de meciuri intre 7 Mai 2003 si 24 Octombrie 2004, record egalat si intrecut de Manchester anul acesta pentru cele mai multe victorii consecutive intr-un sezon de liga.

Echipele care disputa cel mai adesea primele 4 pozitii ale intregului clasament Premier League se gasesc si pe listele cu cele mai impresionante realizari. Exista insa si o lista a recordurilor negative, una dintre ele fiind echipa Derby County, care si-a pornit drumul ca una din fondatoarele ligii de fotbal in 1888. Acestia au cele mai putine meciuri castigate pe sezon, cele mai putine meciuri acasa sau in deplasare castigate pe sezon si cele mai multe meciuri fara o victorie pe sezon. Cea din urma statistica fotbal, atinsa in 2007-2008 cu 32 meciuri pierdute din 38 posibile a insemnat si retrogradarea.

Recorduri jucatori

Premier League reprezinta scena perfecta, nu doar pentru cluburi, ci si pentru jucatori straluciti, fiind printre campionatele nationale cu cea mai mare audienta internationala din lume.

Ryan Giggs este detinatorul recordului celor mai multe aparitii, cu 613 meciuri jucate pentru Manchester United in Premier League intre 1992 si 2013, dar si detinatorul celor mai multe medalii de campion, 12, tot cu Manchester United.

Manchester United continua seria jucatarilor de senzatie cu Cristiano Ronaldo, detinatorul recordului pentru cele mai multe goluri intr-un sezon, cu 31 de goluri marcate in perioada 2007-2008 in meciurile de liga, dar si cu portarul Edwin vad der Sar, care a reusit sa nu lase nici un gol sa intre in poarta timp de 14 meciuri consecutive.

Privind statisticile fotbal pentru Premier League este usor de inteles de ce aceleasi echipe isi disputa mereu titlul, excelenta vazandu-se in numere si recorduri.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.