Utilitatea hartilor – scurta istorie, evolutie

author
2 minutes, 32 seconds Read

Cartografierea a luat nastere cu foarte multi ani in urma, fiind o parte integrala a istoriei omenirii. De la picturile din pesteri, picturile rupestre, la realizarea hartilor Babilonului, a unor zone din Grecia si Asia si pana la noile harti moderne, omenirea s-a folosit de cartografiere pentru a intelege mai bine anumite zone, pentru a le delimita si pentru a naviga.

Primele harti

Cea mai veche harta din lume are peste 8000 de ani vechime si este de fapt o pictura murala din Çatalhöyük – un mare oras din Turcia care a existat acum aproximativ 8000 de ani. Pictura reprezenta de fapt o mini harta a zone in care sunt prezentate in vedere plana cladiri, vulcanu din apropiere si relieful zonei. Totusi, cele mai vechi harti cunoscute dateaza din anii 16 500 i.H. si au fost pictate pe peretii pesterilor Lascaux. Aceste harti reprezentau insa anumite portiuni de pe cer pe timp de noapte si cum erau asezate stelele pe cer.

Prin anii 2300 i.H. incepeau sa ia nastere harti mai clare, folosite in scopuri juridice, pentru impartirea terenurilor si pentru delimitarea zonelor. Cele mai cunoscute harti antice sunt Papirusul din Torino(care a fost pictat in jurul anului 1300 inainte de Hristos) si Harta lumii babiloniene, care dateaza din jurul anilor 600 inainte de Hristos.

Primii care vorbesc despre teoria si alcatuirea unei harti sunt grecii antici, astfel se face ca prima harta complexa a fost realiza in jurul anilor 600 i.H. de Anaximandru din Milet. Romanii au contribuit si ei la imbunatatirea hartilor si chiar au realizat cateva noi, printre ele numarandu-se Tabula Peutingeriana si Geografia. Dupa secolul VIII au inceput sa se implice si arabii in realizarea hartilor, astfel au adus imbunatatiri considerabile la nivel global. Astfel se face ca geoagraful arab Yaqut ibn-‘Abdullah al-Rumi al-Hamawi a scris cartea “Dictionar al tarilor” in care ne erau prezentate foarte multe informatii despre majoritatea tarilor de la vremea respectiva, cu istorie, etnografie si o serie de harti destul de complexe.

Chiar daca s-au adus modificari considerabile hartilor de-a lunugl anilor, incat si geografii chinezi au intervenit prin secolul XI-XII, cat si Gerardus Mercator aduce imbunatatiri considerabile prin anul 1578, dar si Gian Domenico Cassini in secolul XVIII, marea trecere la hartile moderne a avut loc in anii 1960, cand cartografierea a devenit informatizata datorita calculatoarelor si satelitilor lansati in spatiu ce prindeau imagini clare si detaliate pentru o buna cartografiere.

Hartile moderne

Hartile au evoluat extrem de mult si asa se face ca in ziua de azi putem folosi servicii precum Google Maps sau StraziBucuresti.ro prin intermediul carora dispunem de harti foarte detaliate si actualizate. Nu doar ca putem vedea harta fizica a unui oras, ci putem de asemenea sa vedem strazile in detaliu, cu numarul blocurilor si chiar cu masinile parcate daca vrem sa vizualizam in mod 3D si de aproape.

Evolutia cartografiei a explodat cu adevarat dupa lansarea satelitilor in spatiu, dar un rol foarte important il joaca si tehnologia folosita de cei de la Google Maps, care folosesc pentru cartografiere drone si chiar masini si motociclete cu camere incorporate.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.