Numele copilului nu trebuie sa fie o alegere dificila

1
2 minutes, 57 seconds Read

Este o opţiune complicata alegerea unui nume?

Majoritatea părinţilor sunt foarte preocupaţi de nume, înainte că cel mic să se nască şi caută să îi găsească un extravagant şi deosebit prenume sau mai multe. În tradiţie se susţine că numele pe care îl primeşti la botez îţi va condiţiona destinul, iar ceea ce vei deveni ca om va fi influenţat de către acesta. Pentru băieţi se optează nume ce sugerează sănătate, bogăţie, împlinire, tărie, rezistenta, în schimb fetelor li se aleg nume delicate şi cu o rezonanţă plăcută. Părinţii au predilecţia să aleagă împreună numele viitorului copil, pentru a nu determina conflicte şi în cazul în care sunt mai multe alegeri bebeluşul poate avea două sau mai multe prenume. Unii exagerează şi împovărează săracul băiat sau fata cu o serie de identităţi, încât aceştia la adolescenţă şi maturitate devin nedumeriţi şi dezorientaţi.

Care reflectă cel mai influenţabil stil de a alege un nume? Un indiciu simplu. Ponderea mediei are un ecou proeminent asupra părinţilor. Majoritatea sunt inspiraţi de filme, de emisiuni, sunt atraşi de această lume artistică şi acceptă foarte uşor un nume, orientaţi spre seriale şi filme actuale şi de succes ca Twilight, Gossip Girl, Game of Thrones, Mad Men, Doctor House, Supernatural, iar ca filme amintim de Pe aripile vântului, Godfather, Rebecca, Lebăda Neagră, Jurnalul. Dacă înainte cărţile şi poveştile constituiau adevărate cufere de cugetare, mai nou televiziunea este cea care a preluat rolul de inspiraţie. Şi ai mei părinţi au fost prinşi de febră filmelor şi eu am un prenume de inspiraţie istorică, această alegere fiind determinată de filmul “Columna”.

Vezi si:  5 pasi sa obtii sediul social la avocat

Dacă naşii copilului sunt rigizi există posibilitatea ca aceştia să nu fie de acord cu alegerea numelui şi aceştia să insiste cu preluarea unui prenume al celor ce te botează. Sunt delicate astfel de momente, deoarece copilul poate să aibe un nume care să nu îi reprezinte personalitatea şi acesta să fie demodat în zilele noastre de exemplu, Gheorghe, Ion, Marian. Acesta ar începe încă din momentul în care este bebeluş cu un impediment la nivel social din cauza unor concepţii tradiţionale.

Un alt inconvenient este reprezentat de alegerea unor diminutive: Lăcrămioara, Crenguţa, Viorel, care la maturitate devin uşor penibile, pentru că nu poţi să strigi la o persoană de 1.90 şi 100 de kg Brăduţ. Devine uşor jenant şi din acest motiv este necesar ca părinţii să acorde o atenţie ridicată alegerii unui nume plăcut şi rezonant.

Mai nou sunt alegerea unor nume trăznite şi rare, însă acestea se regăsesc de cele mai multe ori în rândul celebrităţilor, întrucât oamenii obişnuiţi sunt mai conformişti şi tradiţionali. Nu o să întâlnim în România nume ca Măr (Gwyneth Paltrow, Apple), Piersică (Bob Geldof, Peaches, Fuchsia (Sting are o fată Fuchsia Katherine), doar în cazuri neobişnuite care nu merită amintite.

Pentru părinţi este important ca atunci când aleg un nume să fie uşor de pronunţat şi de scris, persoanele cu care intră în contact copilul să îi reţină uşor prenumele, să aibă o rezonanţă plăcută cu numele de familie şi să derive porecle interesante din acesta.

Similar Posts

Comments

  1. avatar
    Marius says:

    Cred ca fiecare parinte are cateva nume preferentiale din care stie sigur ca unul dintre ele va fi numele copilului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.