Tipuri de caiete si costructia lor

author
1 minute, 33 seconds Read

Caietul, denumit adesea si blocnotes, carnet, agenda sau catalog reprezinta un fascicol de foi de hartie, legate (brosate) impreuna pe o muchie laterala si este folosit pentru scris, notat, inregistrat, desenat etc. Caietele se regasesc sub diverse dimensiuni si se disting prin anumite elemente precum: marginea (numite si legatura sau bordura),  forma, tipul de suprafata si pre-tipariturile de pe suprafata sa (patratele, linii, semne grafice, texte etc.).

Principalele tipuri de legaturi ale caietelor pot fi prinse in capse, presate, crestate, taiate, spiralate, drepte, santuite, lipite sau pot fi combinate mai multe metode din cele prezentate mai devreme. Forma de legare (brosare) a uni caiet poate afecta tipul in care acesta se deschide. Majoritatea caietelor au un numar standard de foi, iar anumite caiete permit atasarea foilor ulterior. Daca ne referim la textura, majoritatea caietelor au o textura diferita a copertilor fata de foile care il alcatuiesc. Materielul din care sunt alcatuite copertile poate fi mai dur sau decorativ in functie de parsoanele carora se adreseaza, dar in general este dintr-un material putin mai dur fata de foile caietului pentru a-ti conferi o oarecare rezistenta. Totodata, chiar daca materialul copertilor este mai dur, acesta nu ar trebui sa incomodeze deschiderea sau sa ingreuneze folosirea caietului.

Cele mai comode caiete dupa parerea mea sunt cele mecanice, datorita sistemului de prindere in spirala sau cu roti ce permit foilor perforate in partea stanga sa fie manipulate mult mai usor. O alta forma prin care sunt prinse foile caietelor este cea prin lipire, unde foile sunt prinse intre ele cu un lipici (clei) special ce poarta numele de acetat de polivinil.

Vorbeam mai devreme despre caietele care permit adaugarea ulterioara a foilor. In aceasta categorie putem include caietele care sunt prinse prin spirale, bile, inele sau discuri si permit desfacerea acestora pentru a putea adauga si alte foi in afara de cele cu care este prevazut caietul.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.