Reducerea greutatii constructiilor reprezinta unul dintre obiectivele principale ale cercetatorilor intreprinse in sfera de constructii. Datorita existentei unui beton cu agregate usoare, se obtin economii la cantitatile de materiale de constructii inglobate in structurile de rezistenta ale cladirilor si in fundatiile acestora. Aceasta se intampla, ca urmare a reducerii sectiunilor elementelor. Un alt avantaj economic survenit in urma folosirii betoanelor usoare il constituie reducerea manoperei si energiei pentru transportul si manipularea unor mase totale mai mici.
Betonul, sub toate formele sale de utilizare, fie monolit, prefabricat, armat, fie precomprimat, asigura, in proportie insemnata, realizarea structurilor de rezistenta ale constructiilor intr-o gama diversificata. Din aceasta cauza, inlocuirea betonului obisnuit (cu agregate grele) cu betonul cu agregate usoare, reprezinta una din caile principale pentru usurarea constructiilor. Implicit, aceasta cale de utilizare a agregatelor usoare la prepararea betonului conduce la industrializarea constructiilor.
Folosirea betonului cu agregate usoare in structurile de rezistenta la nivel mondial a capatat o mare extindere. Astfel, sunt obtinute performante de sporire a inaltimii unei constructii cu pana la 50% in comparatie cu folosirea betonului greu. Aceasta performanta, realizandu-se in limita acelorasi sectiuni ale principalelor elemente de rezistenta ce ii revin unei structuri.
In anumite zone geografice, unde agregatele naturale grele lipsesc, agregatele usoare artificiale pot reprezenta, printr-un cost mai redus, chiar solutia de baza pentru realizarea betoanelor pentru constructii.
Desi exista o baza materiala importanta in tara noastra, folosirea betonului preparat cu agregate usoare artificiale cum ar fi granulitul, la realizarea elementelor de structura, se face la un nivel extrem de scazut. Motivul principal in aceasta situatie il constituie neincrederea ce apare uneori. Incredere, nu atat in privinta posibilitatii obtinerii unor caracteristici corespunzatoare pentru betoanele preparate cu agregate usoare, cat in ceea ce priveste omogenitatea lor in conditii de productie curenta. Aceasta neincredere isi are justificarea obiectiva in faptul ca, spre deosebire de agregatele grele, cele usoare sunt foarte diferite intre ele. Fiecare agregat usor fiind de fapt un alt material. In consecinta, si cunostintele din acest domeniu, chiar la nivel mondial, vizand mai degraba aspecte particulare decat generale, obliga la refacerea, pentru fiecare agregat in parte, a unui program foarte amplu de cercetari.
Realizarea omogenitatii caracteristicilor betonului preparat cu un anumit agregat usor, in conditii de productie curenta, poate avea insa si o solutionare generala. Aceasta solutie materializandu-se printr-o tehnologie adecvata care sa permita controlul tuturor parametrilor a caror variatie determina imprastieri neadmisibile pentru caracteristicile fizico-mecanice ale betonului.