Bicicleta, cel mai bun prieten al cetateanului

3 minutes, 3 seconds Read

Desi stim toti ca traim intr-o lume agitata si ca un stil de trai intr-o continua fuga si tensiune dauneaza calitatii vietii, nu parem sa constientizam adevaratele efecte ale acestui mod de vietuire si, astfel, nu punem prea mult pret pe sanatatea noastra.

Ne concentram asupra cantitatii, dorind sa facem cat mai multe lucruri in cat mai scurt timp si rareori ne abatem de la rutina. Ajungem tot mai des la doctor cu probleme de sanatate si investim bani in masini si lucruri care ar trebui sa ne ajute sa nu ne abatem de la planuri si sa facem lucrurile cat mai rapid.

Lucrurile, insa, nu stau asa cum ne-am dori, iar sedentarismul, stresul si poluarea au luat dimensiuni alarmante.

Televizoarele, computerele, masinile personale, comunicarea pe cale electronica, timpul petrecut doar la birou, pe scaun, ne fac pe tot mai multi dintre noi sa ducem o viata sedentara si plina de stres.

Insa, nu doctorii care ne trimit in farmacii sunt prietenii nostri. Nu medicamentele. Nu cafeaua. Nu taximetristul care parcurge un traseu de 30 de minute in maxim jumatate din timp. Nu seful care ne ofera bonus pentru orele suplimentare. Nu producatorii de bauturi si batoane energizante. Nici macar alimentele, pentru ca suntem in situatia in care este foarte greu sa gasesti alimente cu adevarat sanatoase, iar cele care sunt sanatoase, au un pret exagerat.

Daca ar fi sa alegem un lucru care este bun la toate intr-un astfel de stil de viata, bicicleta trebuie sa fie acela!

Primul si, probabil, cel mai important lucru pe caren ni-l poate oferi bicicleta este combaterea sedentarismului. Ceea ce nu inseamna doar ca vom avea silueta la care am visat intotdeauna, ci ca vom avea beneficii atat asupra sanatatii fizice, cat si a celei psihice. Mersul pe bicicleta prin oras este excelent pentru articulatii, ajuta plamanilor si intregului sistem cardiovascular, ofera o stare psihologica de bine si ne relaxeaza fizic si moral. Tonificand musculatura, organismul se va detoxifia mai usor, astfel, pielea avand de castigat, de asemenea.

Vezi si:  Beneficiile mersului pe bicicleta

Iar un om frumos, relaxat si cu o sanatate impecabila va avea intotdeauna efecte pozitive asupra oamenilor din jurul sau. Si ar fi frumos sa traim intr-o societate cu astfel de oameni, nu?

Un alt beneficiu adus intregii societati este diminuarea poluarii apei si a aerului. Imaginati-va, de asemenea, cum ar arata strazile unui oras aglomerat precum Bucuresti, fara jumatate din numarul masinilor din trafic. Imaginati-va cum  ar arata traficul orasului daca ar fi format intr-un procent destul de mare din biciclete cu oameni veseli pedaland.

Si chiar daca sunteti unul dintre putinii oameni ce folosesc bicicleta intr-un oras aglomerat cu foarte multe masini, priviti partea plina a paharului: nu numai ca veti ajunge la destinatie mai repede decat ati fi ajuns cu un autoturism, dar veti avea si mai multa libertate in deplasare, nu veti fi conditionat de blocajele din trafic si nici nu veti consuma combustibil. Astfel, nu va mai exista nici presiune asupra productiei de combustibil.

Piesele şi accesoriile pentru biciclete sunt, de asemenea, mai ieftine decât cele pentru autoturisme.

Utilizatorii de biciclete nu platesc taxe pentru intretinerea strazilor, iar o bicicleta nu uzeaza sau deterioreaza o strada asa cum o masina o poate face. De asemenea, valoarea unei biciclete este aproximativ aceeasi cu suma necesara pentru a repara o groapa de pe o strada.

Intr-un loc de parcare pentru o masina pot fi plasate mai multe biciclete si stim toti cat de mare este problema locurilor de parcare si ce ar insemna un numar mai mic de masini parcate pe strazi.

Asadar, trebuie sa intelegem ca mersul pe bicicleta nu ajuta doar la sanatate si la starea psihologica, ci si la intreaga societate!

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.