Cum sa pregatesti familiile de albine primavara

1
3 minutes, 23 seconds Read

La inceputul primaverii, imediat dupa iesirea din iarna, familia slabeste mereu ca putere, albinele care au iernat mor treptat, numarul celor care eclozioneaza fiind mai mic decat a celor care pier. Astfel, primavara se gasesc cantitati crescute de puiet, dar cantitati mici de albine, in urmatorul interval de timp albinele tinere devin tot mai numeroase, incat dupa cinci sase saptamani de la iesirea din iarna toate albinele de iernare sunt inlocuite cu albine „nascute” in cursul primaverii. Lucrari care se efectueaza in timpul zborului de defecatie

Cunoscand faptul ca la inceputul primaverii puterea familiei continua sa scada, lucrarile care se efectueaza in aceasta perioada in stupina vizeaza crearea de conditii optime pentru stimularea dezvoltarii acestora, in scopul valorificarii la maxim a culesurilor timpurii.

Supravegherea zborului de curatire. Cand temperatura la soare ajunge la 10-12 grade Celsius ies din stup si efectueaza zboruri de curatire, adica isi golesc intenstinul gros de excrementele acumulate in timpul iernii. Daca in fata stupilor mai exista zapada sau pamantul este umed, se asterne un strat subtire de paine, unde albinele slabite si obosite se pot odihni putin inainte de a intrat in stup.

Familiile slabe, efectueaza zboruri reduse ca intensitate, nu se vor dezvolta corespunzator, neputand astfel valorificarea integral a culesurilor timpurii. Familiile orfane au albine agitate, zboara dezorientat si cauta matca pe peretele din fata al stupului. Familiile care nu efectueaza zboruri si cele depistate cu stari anormale, se controleaza pentru a se stabili cauzele si a se remedia neajunsurile.

cum-pregatesc-stupii-pentru-iernat

Stimularea zborului de curatire la unele familii mai putin expuse la soare sau care efectueaza un zbor slab se face prin ridicarea capacelor si a pernelor de protectie de pe podisoarele stupilor si deschiderea completa a urdinisurilor, permintand astfel razele solare sa incalzeasca mai rapid albinele din ghemul de iernare.

Vezi si:  Magazinul online unde gasesti tot ce ai nevoie pentru animalul tau

O stimulare puternica a zborului de curatire se obtine prin administrarea unui litru de sirop de zahar 2/1 in care se introduc 5 ml sulfatiazol 20% pentru distrugerea agentilor patogeni din tractusul digestiv.

Formarea familiilor

La stupii Dadant este important sa se schimbe si sa se curete podeaua primava, dupa zborul de curatire. Astfel se poate face si un control al rezervei de hrana. In acest caz poate rezulta ca familiile alimentate cu 15-20 de kh de hrana imbogatita de iarna mai au inca suficiente rezerve ca sa nu fie necesara o suplimentare a hranei.

cresterea-matcilorIn cazul familiilor care in ciuda portilor suficiente de hrana de la sfarsitul verii sau din tomana au deficiente de hrana acum primavara, aceasta, de regula, inseamna ca a avut loc o pradare mascata. Asemenea familii nu sunt intacte. Fie ca nu a avut efect combatere acapusii Varroa, fie regina nu mai este performanta, si din aceasta cauza nu mai da suficient randament, iti recomand cartea Cresterea Matcilor.

Rezervele de hrana sub forma de faguri cu hrana ramasi in plus de la alte familii sau o alimentare suplimentara cu miere cristalizata de rapita poate sa ajute la acoperirea lipsei acute de hrana: totusi se va dovedi in cursul primaverii ca asemenea famlii au dificultati in dezvoltare. In acest caz intalnim doua posibilitati:

  1. Fie sa desfiintam familiile si sa le unificam cu altele vecine,
  2. Fie sa rezervam asemenea familii doar pentru formarea puietului.

Familiile iernate in stupi Dadant care mai au 3-4 fagurii de hrana nu au nevoie nici sa fie alimentate suplimentar, nici sa fie decapaciti fagurii cu miere aflati in stup. Cuiburile compacte de puiet de pe acesti faguri mari asigura suficiente albine tinere astfel incat nu este necesara nici o interventie si nici o extindere a cuibului de puiet sau chiar adaguarea de fagurii goi intre fagurii cu puiet.

Vezi si:  Animale de companie

In concluzie, primavara este foarte important startul, sa faci tot ce tine de tine ca familiile de albine sa inceapa dezvoltarea cat mai rapid fara, folosind stimulente, hranira energetica, astfel incat matca sa depuna un maxim de efort pentru a umple ramele cu oua.

Iar daca esti incepator si iti este greu sa te familiarizezi cu cresterea albinelor, poti sa beneficienzi acuma de lectii apicultura prin email plus multe articole utile care te va ajuta sa iti dezvolti aceasta pasiune.

Similar Posts

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.