marek-studzinski-8zNDmxBWZdU-unsplash

De ce avem probleme grave cu dantura – pentru ca nu stim detalii importante ale sanatatii orale

3 minutes, 19 seconds Read

marek-studzinski-8zNDmxBWZdU-unsplashStudiile au arătat că un român din mediul urban își schimbă periuța de dinți o dată pe an. De asemenea, folosește doar două tuburi de pastă de dinți în decursul a 12 luni. Neglijarea igienei orale poate conduce la diverse probleme la nivelul dentiției: de la banalul (dar periculosul) tartru și până la cele vizibile și profund deranjante – piederea totală sau parțială a zambetului, carii profunde care presupun restaurări endodontice și protetice de durata, protezare și implanturi. Una dintre întrebările des întâlnite în spațiul românesc este legată de incidența ridicată a cazurilor grave vis-a-vis de cazurile ușoare ce presupun carii superficiale sau tartru. O explicație constă în faptul că lipsesc demersurile educative de amploare ce vizează sănătatea orală și ne conducem adeseori, în deciziile noastre, după mituri precum eternă albire care se realizează acasă cu bicarbonat de sodiu. În acest articol vom aborda câteva dintre aceste locuri comune.

Unul dintre cele mai întâlnite mituri post-restaurare este acela că, odată înlocuită dantura naturală cu una artificială, putem abandona obiceiul de a ne spală pe dinți. Greșit. Proteză dentară trebuie îngrijită corespunzător. Rutina de curățare a protezei dentare se realizează cu ajutorul unor produse specifice. Periajul și hidratarea sunt doi pași esențiali ce trebuie respectați zilnic. La fel se întâmplă și în cazul implanturilor – o igienă necorespunzătoare duce la apariția perrimplantitiei sau parodontită de implant. La fel de ușor cum ai pierdut dintele natural poți pierde și dintele artificial și nu îți dorești acest lucru.

Deși la o simplă comparație între cât costă proteza dentară, cât costă implantul și cât costă produsele de îngrijire, acestea ultimele sunt clar cele mai permisive, proteză este vizibil mai ieftină, totuși implantul este cea mai apropiată metodă restaurativă de experiența naturală. Însă, presupune o anumită investiție.

Vezi si:  Ce se intampla daca bei prea mult ceai verde?

Poziția incorectă a dinților pe arcadă este o altă problemă întâlnită frecvent și care da naștere la o serie de mituri. În primul rând, e des întâlnită credința conform căreia dacă dinții sunt strâmbi, nu e cu nimic greșit să-i lași așa. Însă, dinții strâmbi sau încălcați provoca diverse inconveniente, precum: zâmbet inestetic, ocluzie incorectă sau dureri la nivelul articulaţiei temporo-mandibulare, carii și incapacitatea de a curată corect dantură. Pentru a cunoaște și trata problema cum se cuvine este necesar un consult ortodontic. În urma vizitei la cabinet, medicul ortodont va șți dacă ai nevoie de un aparat dentar sau nu. Există un mit conform căruia aparatul dentar este eficient doar asupra copiilor și adolescenților. Însă, în unele cazuri, tratamentul ortodontic are rezultate mai bune în rândul adulților datorită atenției sporite acordate.

Un alt mit legat de aparatele dentare se referă la eficiența lor. Toate tipurile de aparate existente pe piață îți asigură rezultate – însă, cu cel metalic, de pildă, ajungi mai rapid la rezultatele dorite (dar este inestetic). O alternativă recomandată și cu un grad sporit de estetică este aparatul ceramic, cu durabilitate ridicată. Pentru a găsi un aparat dentar ceramic preț avantajos, este recomandat să faci o căutare amănunțită.

Un alt mit venit pe filiera aparatelor dentare are legătură cu rutina de ingriire – dacă port aparat rămân cu urme pe dinți. Da, dacă nu ai o rutină complexă de îngrijire. Iar urmele vor fi carii. Când porți aparat dentar rutina de îngrijire nu se mai reduce la spălatul pe dinți în mod obișnuit și la clătirea cu apă de gură. Vor apărea elemente noi ce-ți vor fi buni prieteni în procesul de îngrijire a dinților, precum dușul bucal și periuța interdentară.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.