Despre gheata carbonica

1 minute, 43 seconds Read

Gheata carbonica este numele dat dioxidului de carbon in stare solida. Dioxidul de carbon se gaseste in mod normal in stare gazoasa in atmosfera, fiind gazul expirat de oameni si folosit de plante pentru fotosinteza.

Acest compus chimic este inodor, incolor si inspid si de 1.5 ori mai des decat aerul. Aceasta 3 proprietati ale sale si anume lipsa de culoare, gust si miros, sunt calitati foarte importante ce fac din gheata carbonica o optiune viabila si un inlocuitor perfect in multe domenii pentru alte substante ce pot fi usor toxice (inlocuirea masinilor cu fum sau inlocuirea substantelor chimice din domeniul curatatoriilor industriale). In Romania, firme precum gheata-carbonica.ro distribuie dry ice in toata tara pentru diversele sale utilizari.

Ce este gheata carbonica si din ce este compusa?

Gheata carbonica sau dry ice se produce in principal sub doua forme, fie in blocuri de gheata carbonica de peste 20 de kilograme, fie in forme mici ce pot diferi ca marime, de la marimea unui bob de orez, pana la marimea unui pellet mai mare. Firmele de gheata carbonica din Bucuresti si din tara ofera in principal blocuri de gheata fi gheata sub forma de pelleti, in functie de nevoile clientilor.

Trasatura interesanta a ghetii carbonice este ca aceasta nu se topeste, cu alte cuvinte, nu are stare lichida, ci trece direct din forma solida inapoi in forma gazoasa. Acesta este motivul principal pentru care se foloseste gheata carbonica la nunti, pentru efectul unei perdele de abur in timpul valsului mirilor sau pentru bauturi din care se revarsa un fum misterios.

Vezi si:  Cum alegi aranjamente florale potrivite pentru nunta ta?

Precautii

Gheata carbonica nu este toxica, insa suprafata solida a acesteia nu trebuie atinsa fara manusi, deoarece are o temperatura extrem de scazuta.

De asemenea, desi sub forma gazoasa aceasta este sigura chiar si pentru persoanele ce sufera de astm, dioxidul de cabon este mai greu decat aerul si tinde sa se stranga la nivelul podelei. In momentul in care concentratia de dioxid de carbon depaseste 5%, atunci acesta devine toxic. Aceasta precautie este in mod special necesara cand se foloseste gheata carbonica pentru nunta, in timpul valsului mirilor.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.