Despre veste de salvare

author
2 minutes, 46 seconds Read

In ciuda crizei economice care teoretic face romanul de rand sa amane distractia in favoarea economisirii banilor pentru zile si mai negre din ce in ce mai multi oameni investesc in barci gonflabile si alte mijloace de navigatie.

Indiferent ca isi cumpara o barcuta gonflabila de 2-3 milioane sau o barca motorizata, romanul se avanta pe lacurile si raurile patriei de multe ori ignorand riscurile unei asemenea expeditii. In anul 2012 au fost raportate 130 de accidente in Delta Dunarii, 16 oameni si-au pierdut viata in ciuda faptului ca, spun prietenii acestora, stiau sa inoate.

Accidentele nautice se intampla foarte des mai ales cand vine vorba de ambarcatiuni mici, valurile si obstacolele subacvatice pot rasturna o barcuta fara prea mult efort iar odata ajuns in apa operatorul isi poate pierde cunostinta, abilitatile sale de inotator fiind irelevante.

Cel mai eficient mod de a evita inecul este prin folosirea unei veste de salvare. Acestea sunt de mai multe feluri, rigide sau gonflabile, cu sau fara guler.
Vestele de salvare rigide sunt construite din materiale cu flotabilitate mare, sunt construite pentru a putea fi imbracate in mai putin de un minut si sunt concepute pentru a fi confortabile. O vesta de salvare rigida este conceputa pentru a putea permite operatorului sa faca sarituri in apa de la cel putin 4.5 m fara a se rani si fara deplasarea sau avarierea vestei.

Vestele de salvare rigide sunt de mai multe tipuri, in functie de mediul in care urmeaza a fi folosite:

  • Veste de salvare pentru mare sau ocean: Sunt concepute pentru a perimite flotabilitatea o perioada foarte lunga de timp in larg. Sunt dotate cu un guler special ce are rolul de a mentine o persoana inconstienta sau epuizata cu fata in sus. De regula sunt dotate cu un felinar si fluier, aceste veste sunt in general mai grele decat vestele obisnuite insa pot mentine o persoana in viata un timp indelungat.
  • Veste de salvare de tarm: Sunt vestele de salvare cu aspect clasic, de regula fara guler. Sunt ceva mai ieftine ca vestele de salvare pentru mare/ocean si asigura flotabilitatea unei persoane o perioada medie de timp.
  • Vestele de salvare cu flotabilitate redusa sau vestele pentru sport nautic: Sunt cele mai confortabile veste de salvare, insa nu pot asigura flotabilitatea pentru foarte mult timp si nu sunt dotate cu guler pentru a asigura mentinerea pozitiei in caz de inconstienta.
Vezi si:  Norme de folosinta ale echipamentelor de Airsoft

Vestele de salvare rigide ofera cea mai buna protectie purtatorului, ajuta la mentinerea temperaturii, protejeaza impotriva ranirii in urma loviturilor si absorb socurile. Ele sunt construite cu o spuna flotanta ce contine foarte multe bule de aer mici, interconectate, ce nu pot fi comprimise de intepaturi, crapaturi sau lovituri.

Vestele gonflabile

Vestele de salvare gonflabile trebuie sa aiba cel putin doua compartimente cu aer separate si trebuie sa poata fi umflate printr-o singura miscare manuala. Exista diferite modele, unele se pot umfla automat la contactul cu apa insa absolut toate trebuie sa poata fi umflate si in imersie.

In mod normal vestele de salvare gonflabile sunt utilizate in apele putin adanci si unde nu exista distante mari pana la tarm.

Ideea e ca aveti de unde alege, eu insa nu va recomand sa achizitionati veste de salvare foarte ieftine (sub 100 lei) pentru ca acestea sunt fabricate din materiale foarte proaste, se rup foarte repede si nu ofera protectia necesara.

 

author

Hardin

Content writer si SEO wannabe.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.