teren-intravilan-vs-teren-extravilan

Diferențe între teren intravilan și teren extravilan

4 minutes, 11 seconds Read

teren-intravilan-vs-teren-extravilanDacă ați dorit vreodată să achiziționați un teren în vederea atribuirii unei destinații (casă de locuit, punct de lucru, depozit etc.) cu siguranță v-ați lovit de cele două afirmații precum „intravilan” și „extravilan”, pe care cel mai probabil nu ați reușit să le înțelegeți în totalitate, dacă nu aveți experiență în domeniul construcțiilor. În acest caz, este perfect normal să faceți confuzii când vine vorba de construcții și denumirea lor de specialitate.

Dar cunoașterea acestora vă poate ajuta să alegeți mai ușor particularitățile terenurilor și, în consecință, să stabiliți care este suprafața ce se potrivește întru tocmai cu tiparul construcției pe care o aveți în minte/de câte aveți nevoie. Vă prezentăm în cele ce urmează care sunt principalele diferențe între teren intravilan și teren extravilan, pe înțelesul vostru.

Principalele particularități ale terenurilor intravilan și extravilan

Atunci când vorbim despre construcții, trebuie să știți înainte de toate care sunt particularitățile universal valabile ale terenurilor. Dacă ele se pot deosebi prin tipul lor (intravilan și extravilan), există la baza acestora și o serie de particularități universal valabile.

Drept exemplu, putem vorbi despre mărimea acestora care se transpune la nivel tehnic și reprezentativ în releveu. În domeniul construcțiilor, planul tuturor suprafețelor aflate spre folosință și/sau vânzare se exprimă în suprafețe utile și suprafețe locuite. Fiecare teren de acest tip sau fiecare clădire va fi însoțită de acest plan care poartă numele de plan cadastral, întocmit în baza unor măsurători efective, schițe cu reprezentarea cotelor și a unor indicatori prin desenare manuală sau tehnologică, ce atestă elementele utilizate și proprietățile lor (ca de exemplu, o ușă sau un geam, șopron, teren propriu-zis, gard etc.). Măsurătorile reprezentate vor fi 1:1 cu realitatea datorită unei conversii matematice la scală, sub aspectul că, unui metru în plan, îi corespunde 100 m în realitate, formulă ce face reprezentarea mai facilă pe dimensiuni de hârtie mult mai reduse. Ar fi practic imposibil din punct de vedere tehnic ca, reprezentarea planului unor terenuri, să corespundă direct cu realitatea. Așa că, prin formula de calcul stipulată mai sus și cu ajutorul releveului, arhitecții și constructorii pot determina cu precizie suprafață existență sau cea aflată în lucru.

Vezi si:  Informatii despre spatii comerciale in Suceava

O altă particularitate comună ar fi destinația de uz a acestora, care poate fi diversă și similară, pentru că veți întâlni deseori construcții de locuit în afara orașelor, dar și sere sau ferme, în imediata vecinătate. Explicația ar putea fi dată de încadrarea lor vizavi de regiunea de care aparțin, principala diferență fiind așadar istoricul acestora și pozitionarea lor, unele terenuri fiind adecvate exclusiv pentru locuit, în timp ce altele exclusiv pentru activități de lucru.

De ce este important să știți aceste aspect? Pentru a determina cât mai precis tipul de teren de care aveți nevoie și pentru a-i putea oferi destinația de uz dorită.

Teren intravilan vs. teren extravilan

Costul este aspectul ce influențează cel mai ușor o tranzacție în domeniul imobiliar, ținând cont că, achiziția unui teren nu este o investiție redusă. Însă, cunoașterea diferențelor dintre intravilan și extravilan vă va arăta că prețul nu este singura variabilă importantă la alegerea acestuia.

De exemplu, terenurile intravilane permit construcția locuințelor de trai sau a sediilor comerciale, instituții publice, în timp ce utilizarea unui teren în scopuri agricole va fi aprobată doar pentru extravilan, din punct de vedere legal. Asadar, dacă achiziționați de exemplu, un teren extravilan pentru a construi o casă, este foarte posibil să nu primiți toate avizele necesare.

Terenurile extravilane sunt utilizate cu precădere pentru a lua naștere o serie de activități ce nu pot fi deprinde în interiorul comunității. Ca de exemplu, ar fi imposibilă crearea unei ferme sau a unui spațiu agricol generos în mijlocul unui oraș, din punct de vedere al suprafeței necesare, cât și al impactului pe care acestea îl au asupra mediului înconjurător. Astfel, ele se regăsesc în extravilan, la marginea orașelor, a comunelor și a satelor. Desigur, există și situații în care o serie de clădiri economice sunt amplasate în extravilan, ca urmare a faptului că, aceste terenuri, pot dispune de anumite îmbunătățiri necesare desfășurării activității (acces la electricitate, gaz, pompe conductoare de combustibil etc.).

Vezi si:  Hala metalica de vanzare: tot ce trebuie sa stii

În schimb, clădirile și zonele rezidențiale se vor regăsi cu precădere în intravilan, acolo unde circulația este facilă și intensă, iar mediul de trai poate fi ținut sub control cu ușurință.

Acum că știți toate aceste aspecte, vă va fi mult mai ușor să alegeți terenul ideal de care aveți nevoie.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.