Astazi, termenul de imunitate are un sens mai larg, definind lupta de aparare (sau rezultatul acestei lupte), contra unei agresiuni biologice naturale sau artificiale, acest proces de lupta neimplicand neaparat un rezultat favorabil organismului respectiv.
Prin contactul permanent al tuturor organismelor cu agenti straini, s-au dezvoltat mecanisme de aparare. Un principiu biologic castigat filogenetic consta in menajarea selfului (tot ce este propriu fiintei respective) si recunoasterea si distrugerea non selfului (agenti patogeni ca: bacterii, virusuri, paraziti, substante biologice introduse artificial intr-un organism prin transfuzie, grefe, tesuturi proprii structural modificate in urma agresionarii lor de catre agenti infectiosi, paraziti intracelulari, factori fizico-chimici sau alte cauze, etc.).
De cele mai multe ori, acest proces de lupta este favorabil individului, alterori insa instalarea raspunsului imun determina aparitia unor fenomene grave care pot duce chiar la moarte (socul anafilactic).
Omul si in general organismele superioare se gasesc in permanente interrelatii cu microorganismele. In timp ce mediul interior este in general steril, mediul exterior este intens populat de microorganisme. Organismele rezista insa la infectii, in primul rand gratie unui sistem complex care previne patrunderea sau care incearca (si de cele mai multe ori reuseste) sa elimine germenii care au patruns in mediul interior. Rezistenta naturala la agentii straini este conditionata de anumiti factori pe care organismul animal ii opune agentului invadant. Rezistenta naturala variza de asemenea in functie de rasa (oaia algeriana este rezistenta la antrax), ca si de individ in cadrul unei specii sau rase. Variatiile individuale depind de anumite conditii: varsta (copiii sunt mai sensibili la unele infectii datorita insuficientei dezvoltari imunitare), sexul, starea sistemului nervos.
In copilarie si la batranete bolile infectioase se contracteaza mai usor si evolueaza mai grav. Adultii sunt in general mai rezistenti. Cel mai tipic exemplu in acest sens este receptivitatea si modul de evolutie al tuberculozei la tineri fata de adulti. Starea de oboseala, de hiperexcitabilitate nervoasa, favorizeaza atat producerea mai rapida a infectiilor cat si evolutii cu caracter mai grav. Despre cum se poate intari sistemul imunitar cu aloe vera spre exemplu puteti citi pe un site dedicat ofertei Forever Living Products, aproape intreaga sa oferta fiind concentrata pe mentinerea sanatatii si frumusetii. Un bun exemplu de produs pentru intarirea imunitatii la copii este Aloe Berry Nectar. De asemenea, bolile de nutritie, casectizante, endocrine, etc, scad rezistenta la infectii.