Cum sa ne imbunatatim dieta

1 minute, 55 seconds Read

Dieta joaca un rol foarte important in sanatatea noastra, iar imbunatatirea obiceiurilor nesanatoase de alimentatie este un proces anevoios. Cu toate acestea, daca vrem sa ducem o viata sanatoasa, trebuie sa inlocuim alimentele “daunatoare” cu unele mai sanatoase. Iata cum o putem face:

1. Adaugand mai multe legume la mesele principale. Indiferent daca este mic dejun, pranz sau cina, adaugand legume proaspate in plus la meniu putem beneficia de mai multi nutrienti. Iata si cateva idei: broccoli pentru sandvisul de la pranz, doua garnituri de legume (in loc de una) pentru cina, o salata mai mare sau putin spanac langa omleta de la micul dejun.

2. Consumand mai multe fructe. In loc de o prajitura sau o felie de tort pentru desert, am putea alege mai bine un mar, o para sau oricare alt fruct. Nici macar nu este nevoie sa renuntam la inghetata, de exemplu, ci putem injumatati cantitatea, completand cu fructe (capsuni, fructe de padure, caise etc.). In acest fel, numarul caloriilor scade si, in plus, avem parte de mult mai multi nutrienti.

3. Inlocuind sucurile cu apa. Poate ca nu realizam acest lucru, dar o mare parte din aportul de calorii vine de la bauturile carbogazoase pe care le consumam pentru a ne racori. Inlocuind aceste sucuri cu apa, reducem semnificativ numarul de calorii si putem chiar sa dam cateva kilograme jos. Putem alege de asemenea un ceai verde, o bautura cu foarte multe beneficii asupra sanatatii (mai multe detalii).

4. Adaugand cereale integrale la meniu. Cerealele integrale contin mult mai multe fibre decat cele rafinate, iar acesta este un motiv foarte bun ca sa inlocuim painea alba, de exemplu, cu paine integrala. Am putea, de asemenea, sa inlocuim cerealele dulci de la micul dejun cu cereale integrale (orz, ovaz, porumb etc.), sau orezul alb cu cel brun.

Vezi si:  Alimentatie sanatoasa

5. Controland mai bine portiile. Cand suntem infometati avem tendinta sa ne punem in farfurie mult mai mult decat avem nevoie. Din acest motiv, cand pregatim masa, ar trebui sa avem in vedere cantitatea de mancare de care are nevoie organismul nostru. Sursa de proteine ar trebui sa reprezinte un sfert din meniu, alimentele bogate in amidon (cartofi, orez, paste) ar trebui sa reprezinte un alt sfert, iar pentru restul meniului am putea alege legume si fructe.

Pot parea modificari nesemnificative, dar vor avea un impact maxim asupra sanatatii noastre.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.