pexels-andrea-piacquadio-790744

Nu ești convins că trebuie să porți aparat dentar ?

7 minutes, 36 seconds Read

pexels-andrea-piacquadio-790744Oricine își dorește o dantură perfectă, însă doar 2% din populație beneficiază de acest privilegiu în mod natural. Astfel, tot mai multe persoane apelează la corectarea estetică a danturii pentru a se bucura de un zâmbet perfect și sănătos. Și contrar așteptărilor, vârsta nu reprezintă un impediment pentru a obține rezultatele ortodontice mult dorite. Conform unui studiu recent, una din 5 persoane purtătoare de aparat dentar este adultă; deci problemele ortodontice pot fi corectate indiferent de vârstă.

Când este necesar consultul ortodontic și aparatul dentar? Acestea sunt recomandate în cazuri diverse, precum:

  • dinți înghesuiți, aglomerați sau strâmbi- aceștia favorizează depunerea plăcii bacteriene, conducând în timp la apariția unei respirații urât mirositoare, dar și a cariilor;
  • malocluzia dentară- caracterizată printr-o mușcătură incorectă aceasta poate duce, în timp, la fracturi dentare, carii, masticație și digestie precare, precum și la un aspect estetic neplăcut;
  • dinții rotiți față de axul lor normal- duc la probleme de ordin estetic și, uneori, de dicție, îngreunând astfel exprimarea;
  • strungăreața- este destul de inestetică și vizibilă, afectează mușcătura și favorizează dezvoltarea plăcii bacteriene și a cariilor;
  • aliniera pe arcadă a dinților aflați prea în față sau prea în spate față de linia arcadei- pune presiune destul de mare pe maxilarul osos, conducând la dureri de cap, umeri sau chiar de spate.

Cele 5 anomalii dentare prezentate anterior sunt cele mai frecvent întâlnite, existând și cazuri mai complexe ce necesită inclusiv intervenție chirurgicală. Însă, de cele mai multe ori, acestea pot fi corectate prin purtarea aparatului dentar pe o perioadă de timp stabilită în urma consultului de specialitate.

Astfel, în urma unei consultații ortodontice, vei putea afla planul de tratament și perioada minimă de acțiune a acestuia. În unele cazuri medicul ortodont îți va oferi ocazia să alegi tipul de aparat dentar în funcție de buget sau în funcție de considerentele estetice, însă toate aparatele recomandate vor fi la fel de eficiente. Uneori va fi nevoie de extractii dentare pentru a face loc pe arcadă ca dinții să poată fi aliniați în mod corect.

Aparatele ortodontice pot fi fixe sau mobile și pot fi purtate de la minim 3 luni, până la cel mult 3 ani, însă în funcție de complexitatea problemei, mai pot exista și excepții. Cei mai mulți medici ortodonți sugerează cel puțin 2 ani de purtare a aparatului dentar, însă aceasta nu este o regulă general valabilă, perioada de purtare variind în funcție de problemă și de tipul de aparat utilizat. Astfel, aparatele dentare invizibile de tipul invisalign au o eficiență mai mare față de cele fixe și, implicit, o durată mai mică de purtare.

Vezi si:  O pizzerie Bucuresti ce nu dezamageste

Cum se desfășoară întregul proces?

După realizarea consultului ortodontic, se vor realiza o serie de investigaţii suplimentare ( radiografii, amprente)  ţi măsuratori, în baza cărora se va stabili planul de tratament ortodontic.   Apoi dantura este curățată și pregătită pentru aplicarea aparatului dentar. Acesta este constituit din brackeți ce vor fi montați pe partea exterioară sau interioară a fiecărui dinte, în funcţie de tipul aparatului.

Brackeții vor fi uniți printr-o sârmă ce se numeste arc, ce are rolul de a pune presiune asupra dinților și de ai forța să se alinieze sau sa revină în poziția corectă. Arcul este fixat de brackeți prin intermediul unor elastice, de cele mai multe ori colorate, ce trebuie înlocuite după o anumită perioadă de timp. Înlocuirea acestor elastice și uneori a arcului este cunoscută sub denumirea de ”activare a aparatului dentar”. Materialele din care poate fi realizat un aparat dentar sunt: metal- fiind cel mai utilizat și destul de rezistent, urmat de ceramică- este discretă, dar tratamentul poate dura mai mult.

După aplicarea aparatului dentar vei simți o presiune mai puternică asupra dinților în primele câteva zile. Îți recomandăm ca în această perioadă să nu consumi alimente tari, foarte reci sau fierbinți, deoareci dinții sunt mai sensibili, iar acea presiune va fi cu mult amplificată. În cazul în care durerile sunt prea mari, poți apela la medicamente, însă doar la recomandarea medicului tău ortodont. Totodată evită pe cât posibil să muști direct din alimente, acest lucru putând conduce la dezlipirea bracketului de pe dinte. Desigur, ulterior acesta poate fi înlocuit, însă sunt necesare costuri suplimentare și o nouă programare la medicul ortodont.

Un alt aspect pe care va trebui să îl ai în vedere este igiena dentară. Lucrurile vor fi puțin mai dificile odată cu montarea aparatului dentar, însă cu sfaturile corecte, îți vei putea menține dantura curată și fără carii. Având în vedere structura aparatului dentar, cu o periuță manuală normală va fi destul de dificil să cureți corect întreaga dantură. Poți utiliza ața dentară, irigatorul oral și periuțele interdentare speciale, pentru a ajunge mai ușor în locurile greu accesibile

Vezi si:  4 filme de vazut care se regasesc in programul cinema Pitesti Mall

Dacă folosești periuța electrică, îți recomandăm să schimbi capătul periuței cu unul special ortodontic și să eviți folosirea acesteia în primele zile de la activare, întrucât vibrațiile vor amplifica durerea. Totodată, aparatul dentar va favoriza apariția plăcii bacteriene, așa că un periaj de minim 2 minute după fiecare masă, urmat de utilizarea apei de gură și a aței dentare sunt absolut obligatorii. Legat de ața dentară, vei putea găsi în comerț ață dentară specială pentru aparatul dentar, ce are un capăt rigid ce îți va permite curățarea eficientă a spațiilor interdentare.

Uneori, din cauza structurii brackeților pot apărea, mai ales în primele luni de la montare, aftele bucale. Acestea pot fi tratate local și ulterior ameliorate prin aplicarea de ceară dentară pe bracketul care a cauzat leziunea.

În plus, o dată la 3 luni, sau de cel puțin 2 ori pe an, în funcție de gradul de depunere al plăcii bacteriene, îți recomandăm să realizezi un periaj profesional la o clinica stomatologica. Dinții tăi vor fi mai curați și te vei bucura de un zâmbet alb un timp îndelungat. Pe lângă periajul profesional, și un consult stomatologic este binevenit. Astfel, vei putea depista din timp cariile incipiente și le vei putea trata eficient.

Legat de restricțiile alimentare, așa cum am menționat anterior, sunt de evitat alimentele tari în primele zile de la activare. În plus nu îți recomandăm să mesteci gumă sau alimente care pot rămâne prinse în aparatul dentar precum caramele, dulciuri gumate, bezele, vată de zahăr.

După finalizarea perioadei de tratament, brackeții sunt dezlipiți, urmând a fi realizat un periaj profesional. În continuare, medicul ortodont îți va recomanda aplicarea unui fir de contenție pe partea inferioară a maxilarului sau a mandibulei sau utilizarea gutierelor pentru ambele arcade. Acestea au rolul de menține dantura în poziția corectă și vor fi utilizate pe o perioadă de timp destul de îndelungată.

Vezi si:  Restaurantul tau preferat in Herastrau

Aceasta perioadă este perioada de contenţie, adica de menţinere a rezultatului în timp şi are un rol foarte important.  Gutiera este un dispozitiv realizat dintr-un material transparent, după amprenta danturii tale, ce va trebui utilizat după demontarea aparatului dentar. Astfel dinții tăi își vor păstra poziția corectă iar tu te vei bucura de un zâmbet frumos și sănătos.

În ceea ce privește montarea aparatelor dentare la copii, acestea se realizează în următoarele situații:

  • dinți poziționați incorect, strâmbi, înghesuiți sau cu spații mari între ei;
  • respirația greoaie, realizată mai mult pe gură decât pe nas;
  • malocluzia dentară- maxilarul fiind poziționat diferit față de mandibula superioară;
  • bruxism- copilul scrâșnește noapte din dinți- pe termen lung acest aspect poate afecta smalțul dinților dar și conduce la fracturi dentare;
  • dinții de lapte au căzut mai devreme sau se suprapun cu dentiția definitivă.

Îți recomandăm să apelezi la un medic ortodont pentru a stabili cea mai bună metodă de aliniere a dentiției copilului tău. La fel ca și în cazul unui adult, acesta va propune un plan de tratament pe termen lung menit să îi ofere copilului un zâmbet perfect și sănătos.

Aparatul dentar îți poate aduce doar beneficii indiferent de vârsta la care decizi să faci acest pas. Un zâmbet perfect, o dantură impecabil aliniată, o digestie sănătoasă și o dicție exemplară sunt doar câteva dintre avantajele pe care ți le oferă purtarea unui aparat dentar.

Pentru a afla mai multe detalii cu privire la tipurile de aparate dentare disponibile în cadrul clinicii noastre sau pentru a efectua o programare la un medic specialist ortodont, te rugăm să ne contactezi la numărul de telefon: 0747. 071.986.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.