Orezul brun este „crud” versiunea clasica alba, stim cu totii. Cu toate acestea, clasele superioare sunt de culoare maro, in valoare nutritionala, precum si mult mai digerabil pentru stomac.
Diferenta este ca orezul brun a fost supus prelucrarii minime, conservarea celor mai multe substante nutritive din componenta sa, in schimb ce orezul negru trece prin procesul de coacere.
Preparatele culinare cu orez brun ofera o sursa bogata de proteine, tiamina, calciu, magneziu si fibre de potasiu, mai ales nu pentru cei care cauta sa piarda in greutate sau pentru cei care sufera de diabet zahar, orezul poate fi un „aliat” sanatos din cauza indicelui glicemic scazut.
Cu toate acestea, consumul de orez alb ramane dominant, fiind cel mai cautat de catre gospodine pentru a gati diverse retete culinare cum ar fi orez cu ciuperci.
Orezul alb nu atinge valoarea nutritiva a celui maro.
Bogat in seleniu.
Acest ingredient valoros anticangerigen se gaseste din abundenta in orez. Capacitatea unica de a reduce riscul de boli de inima si artrita, seleniul face o completare importanta la o dieta sanatoasa.
Bogat in magneziu
Doar o ceasca de orez brun este suficienta pentru a acoperi 80% din aportul zilnic de magneziu care este nevoie pentru organismul uman. Magneziul ajuta organismul sa sintetizeze grasimile, in timp ce joaca un rol important in consolidarea sistemului nervos si de reproducere.
Uleiurile native
Uleiurile native sunt deosebit de benefice pentru organismul uman, fiind sanatoase si ajutand la mentirea nivelurilor normale de colesterol.
Ajuta la pierderea in greutate
Fibrele, care contin orez brun ajuta la functia intestinala corespunzatoare si a facilita procesul de digestie. Orezul brun este solutia perfecta pentru cei care incearca sa piarda in greutate, oferind o valoare nutritiva scazuta si termica, dand in acelasi timp senzatia de satietate, ceea ce inseamna portii mai mici.
Orezul ajuta si la echilibrarea nivelului de zahar in sange, deci este o sursa unica de nutritie pentru cei care sufera de diabet zaharat. Studii chiar au aratat ca persoanele care mananca o cana de zahar brun pe zi, reduc riscul de diabet cu 60%. In schimb, cei care mananca orez alb le cresc sansele de a se imbolnavi de diabet de 100 de ori mai mult.
Pe baza de cereale de orez brun sau orez brun in sine este cel mai bun aliment pentru copii, deoarece contine nutrienti si fibre. Este o optiune mult mai buna decat orezul alb si derivatele sale prelucrate care includ componente suplimentare.
Cateva astfel de retete cu orez brun puteti gasi pe blogul culinar bucatarul priceput.ro.